Доступність посилання

ТОП новини

Французький міністр депортуватиме «порушників порядку в ім’я ісламу»


Під час урочистого відкриття найбільшої мечеті Франції, Страсбург, 27 вересня 2012 року
Під час урочистого відкриття найбільшої мечеті Франції, Страсбург, 27 вересня 2012 року
Брюссель – У четвер у Страсбурзі під час урочистого відкриття найбільшої мечеті Франції міністр внутрішніх справ країни Манюель Валс виступив із суворим попередженням. Він заявив, що без вагань депортуватиме з французької території кожного, хто під прикриттям ісламу серйозно загрожуватиме громадському порядку, не поважатиме закону та цінностей Франції. Застереження пролунало після серії нещодавніх місцевих масових заворушень, викликаних антиісламським відео на YouTube та публікації карикатур на пророка Магомета у французькому сатиричному тижневику.

Зранку у Великій мечеті Страсбурга відбулася велелюдні урочистості. У цій культовій споруді буде найбільший у Франції молитовний зал, здатний помістити півтори тисячі віруючих. Ідея її створення виникла ще 20 років тому. Фінансована державним коштом, місцевими мусульманами, а також закордонними внесками із Марокко, Саудівської Аравії та Кувейту, сьогодні мечеть відчинила свої двері представникам найрізноманітніших релігій та культів.

Характерно, що в урочистостях взяв участь не міністр зі справ релігій, а міністр внутрішніх справ Франції Манюель Валс. У виступі він привітав стриманість французької мусульманської спільноти, яка тільки у Страсбурзі складає від 8 до 12 відсотків населення.

Водночас, Манюель Валс, на тлі нещодавньої полеміки навколо антиісламського відео, що викликало у Франції низку стихійних протестів, висловив серйозне застереження тим, хто зневажливо ставитиметься до законів та цінностей Французької Республіки. Міністр попередив, що видворятиме з країни тих, хто під прикриттям ісламу чинитиме загрозу громадському порядку. Представник французького уряду звернувся до, як він сказав, «проповідників ненависті, прибічників мракобісся та фундаменталістів, які поміж іншим не визнають прав жінок».

Як організувати іслам Франції?

«Я не хочу «підвального ісламу», не хочу молитов на вулицях, – зазначив Манюель Валс після виступу в розмові з журналістами. – Я бажаю, щоб мусульмани могли спокійно та гордо сповідувати свою релігію в таких місцях (як ця мечеть). Світське (суспільство) – це толерантність. Нинішнє зібрання представників влади, всіх конфесій, разом із мусульманами, – це свідчення миру, об’єднання, злагоди та бажання організувати іслам Франції для мусульман, які тут мешкають».

«Расизм та фундаменталізм – це не іслам», – додав французький міністр внутрішніх справ.

Велика мечеть Страсбурга розташована за два кілометри від місцевого кафедрального собору і є єдиною культовою спорудою мусульман, на будівництво якої у Франції вперше виділили державні гроші.

Страсбурзька мусульманська спільнота нараховує від 40 до 60 тисяч осіб. За підрахунками, загалом у Франції проживає від 5 до 6 мільйонів мусульман.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG