Доступність посилання

ТОП новини

Страх, мозок і шоколад


Шведські дослідники із університету в Упсала провели науковий експеримент, продемонструвавши можливість позбавляти людську пам’ять почуття страху. Результати дослідження було опубліковано в академічному виданні Science.

Учені зокрема визначили, що протягом певного часу спогади як такі залишаються нестабільними. Експеримент засвідчив, що завдяки втручанню у спомини можна вплинути на їхній зміст, включно зі стиранням самих споминів з відповідних частин людського мозку.

У процесі експерименту учені показали нейтральні зображення двом групам волонтерів, супроводжуючи цей показ електричними розрядами поміркованої сили. Це повинно було викликати почуття страху в перебігу показу.

Для відтворення страху, який залишився в пам’яті, показ повторили. В першій групі його зупинили посередині. Другій групі показали все до самого кінця. У першої групи не залишилося жодного страху, тоді як в другій групі поява зображень супроводжувалась почуттям напруження.

Магнітно-резонансна томографія підтвердила – в учасників першої групи страх був повністю стертий з мозку. На думку учених, дослідження шведських психологів може істотно поліпшити методи лікування мільйонів людей у світі, котрі страждають на різні нервові розлади – від фобій і посттравматичних стресів до депресій і панічних страхів.

Мозок і шоколад

Проводячи лабораторний експеримент із мишами, американські дослідники із Мічиганського університету знайшли пояснення – як і чому шоколад та шоколадні цукерки можуть бути повністю, так би мовити, «невідмовними».

Виявляється, що спокуса вживати і зловживати цими смачними солодощами веде прямо до мозку, який продукує натуральну, подібну до наркотику хімічну речовину. Результати дослідження опубліковані у виданні Current Biology.

Провідна дослідниця експерименту Олександра ДіФелічеантоніо зазначила, що дослідження виявило наявність у мозку ефективних структур, які змушують хотіти зловживати приємними харчовими задоволеннями. Дослідники виявили підвищену роль частини мозку під назвою неостріатум.

На думку Олександри ДіФелічеантоніо, є підстави вважати, що це відкриття може розповісти багато чого про людську природу харчових спокус. Експериментатори наголошують, що подібні ланки мозку стають також активними, коли переобтяжені вагою люди дивляться на їжу, і коли наркомани спостерігають епізоди із вживанням наркотиків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG