Доступність посилання

ТОП новини

У Бабиному Яру вшанували пам’ять жертв нацизму


71-ші роковини трагедії у Бабиному Яру
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

71-ші роковини трагедії у Бабиному Яру

Київ – Україна вшановує пам’ять загиблих у Бабиному Яру. У п’ятницю вранці до монументу жертв Бабиного Яру в Києві офіційна делегація на чолі з Президентом Віктором Януковичем поклала квіти. Пізніше, коли зняли міліцейське оточення, стали підходити школярі і «діти війни».

Цього року відзначають 71-ші роковини трагедії в Бабиному Яру. Вшанувати пам’ять жертв нацизму до монумента у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» у Києві приїхав Президент Віктор Янукович. Окрім нього, до церемонії покладання квітів долучились чиновники КМДА, депутати, а також представники дипломатичного корпусу та духовенства.

Пам’ять жертв нацизму вшанували хвилиною мовчання.

Пізніше, коли поїхали охоронці, які оточували пам’ятник і не пропускали туди нікого, окрім чиновників та акредитованих журналістів, до нього змогли підійти школярі і студенти.

До заповідника приїхали і представники Української спілки в’язнів – жертв нацизму. Голова Шевченківського осередку київського відділення цієї організації Наталія Богатиренко розповіла, що приходить сюди щороку тому, що самій довелося побувати у концтаборі.

«Я разом із мамою і братом була у концтаборі Флосенбург. Повернулись, коли нас звільнили радянські війська», – говорить жінка.

Після війни дітей розлучили, певний час вони провели в інтернатах, аж поки батьки знайшли обох, згадує Наталія Богатиренко. Таке дуже складно забути, якщо ти через це пройшов, зауважує вона.

Бабин Яр – трагедія для всіх людей, незалежно від національності, вважає Надія Чумаковська, яка також прийшла до монумента. За її словами, вона народилася у німецькому концтаборі.

«Я у Мюнхені народилась, так мені мама розповідала, – каже вона. – Потім, після того, як Німеччина капітулювала, дали свободу виїжджати додому. Їхали в товарняку, проїхали Польщу, а далі рейки були розбиті. Люди повиходили, знайшли вказівник, що починається СРСР. Люди умивались тією землею, цілували той вказівник».

Багато людей було і біля інших пам’ятників – їх у Бабиному Яру та поблизу нього аж 25. Зокрема, школярі покладали квіти до пам’ятника розстріляним євреям у вигляді менори. Їм розповідали про трагедію, яка там трапилась.

Під час німецької окупації урочище Бабин Яр у Києві стало місцем масових розстрілів мирного населення. В основному, винищення зазнали євреї і роми, а також військовополонені та члени ОУН. Є різні дані щодо кількості загиблих у Бабиному Яру – від 70 до 200 тисяч осіб.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG