Доступність посилання

ТОП новини

Хуліганство чи антисемітизм? У Рівному побили голову єврейського культурного товариства


Пошкоджений меморіал жертвам Голокосту в Рівному, 8 червня 2012 року
Пошкоджений меморіал жертвам Голокосту в Рівному, 8 червня 2012 року
Рівне – Міжцерковна рада Рівного в п’ятницю звернулася до городян, влади і правоохоронців з приводу нападу на голову єврейського товариства «Хесед Ошер» Геннадія Фраєрмана. Потерпілий і всі очільники церков Рівного висловили стурбованість ситуацією навколо єврейської громади, оскільки це третій за чотири місяці випадок, спрямований проти євреїв. Громадські активісти вимагають перекваліфікувати злочин на статтю Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність за розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі.
Прес-конференція Ради церков Рівного з приводу нападу на керівника єврейського товариства «Хесед Ошер». У центрі – Геннадій Фраєрман
Прес-конференція Ради церков Рівного з приводу нападу на керівника єврейського товариства «Хесед Ошер». У центрі – Геннадій Фраєрман

Геннадій Фраєрман повідомив, що увечері 21 вересня на нього напали молоді особи, які чатували біля приміщення синагоги. Це сталося наступного дня після засідання суду над молодиками, котрі у червні цього року познущалися над могилами розстріляних нацистами євреїв у рівненському урочищі Сосонки. Коли очільник товариства разом із водієм та двома жінками вийшли з приміщення, вони також помітили молодих людей, які оглядали вивіску товариства. Коли в незнайомців поцікавились, кого вони шукають, ті відповіли: «Євреїв».

«Я єврей», – сказав Геннадій Фраєрман. У відповідь пролунало: «А ми ненавидимо євреїв. Нам твій ніс не подобається». Після цього чоловіка вдарили по голові. «Я упав, вони вп’ятьох накинулися на мене. Водій Олег кинувся мене відбивати, вони його вдарили, розбили обличчя й око. Люди з будинку стали кричати, й вони пішли – не побігли, а тихо пішли», – розповідає потерпілий.

Чотирьох із п’яти нападників зі спини зафіксувала камера відеоспостереження. На місце події одразу ж прибув наряд міліції, однак у щоденних зведеннях міліцейських прес-служб цей випадок до вчорашнього дня не фігурував.

Як розповіла помічник начальника Рівненського міськвідділу міліції Юлія Кривульська, слідство вбачає в діях невстановлених осіб ознаки хуліганства.
Справу передали до прокуратури, яка в п’ятницю повідомила про порушення кримінальної справи за фактом хуліганства, вчиненого групою осіб стосовно двох громадян, одним із яких є представник місцевої єврейської громади.

Церковна рада Рівного вбачає в нападі антисемітизм

Натомість представники Церковної ради заявляють про наміри домагатися перекваліфікації злочину. Адже ще в червні молодики нищили меморіал у Сосонках і малювали на могилах свастику, а в серпні у місті побили рабина. Такий же випадок побиття рабина стався в Рівному рівно рік тому. Представник Всеукраїнської духовної ради у Рівному Сергій Мусевич висловив стурбованість, що поблажливість до дій скінхедів не додає честі державі.
Хто підкормлює цю ненависть? Ми закликаємо державу вступитися й захистити гідність євреїв на території Рівненщини
Сергій Мусевич

«Хто підкормлює цю ненависть? І Бог, і Конституція її засуджують. Ми закликаємо державу вступитися й захистити гідність євреїв на території Рівненщини», – наголосив Сергій Мусевич.

Він також зауважив, що автори шовіністичних і антисемітських реплік в інтернеті нерідко позиціонують себе як націоналісти. На що присутні журналісти зауважили, що подібні репліки заховані за псевдонімами, а відтак є провокаційними. Потрібно зрештою пояснити людям, що таке твердження є фальшивим, погодився Сергій Мусевич.

У попередні роки Геннадій Фраєрман висловлював переконання, що навіть підпільні розкопки на місці розстрілу 17 з половиною тисяч рівненських євреїв були зроблені мародерами, котрі шукали в могилах золоті прикраси. Нині ж він уже вдруге після червневого погрому заявив, що це брудна політична провокація.
Розігрується єврейська карта у переддень виборів. Я шкодую, що євреї стають об’єктом політтехнологій
Геннадій Фраєрман

«Розігрується єврейська карта у переддень виборів. Я шкодую, що євреї стають об’єктом політтехнологій», – сказав потерпілий.

Поки що жодна політична сила на Рівненщині не виступила на підтримку заяви Церковної ради. Тим часом керівник обласної організації Української народної партії Світлана Ніколіна і народний депутат України Юрій Прокопчук висловили обурення фактом побиття керівника єврейської громади. Вони висловили упевненість, що йдеться про намагання очорнити націонал-патріотів перед виборами.
Це нагадує технології 2004 року, коли Ющенка на донбаських плакатах називали нацистом
Світлана Ніколіна

«Це нагадує технології 2004 року, коли Ющенка на донбаських плакатах називали нацистом із намаганням створити негативний образ кандидата в президенти», – каже Світлана Ніколіна.

Триває досудове слідство, правоохоронці шукають нападників. Як щойно повідомили в обласній прокуратурі, тут перевірять і можливість вчинення злочину з мотивів образи почуттів громадян у зв’язку з національною належністю.

Четвертого жовтня у Рівному триватиме суд над трьома рівнянами, котрі спаплюжили єврейський меморіал. Геннадій Фраєрман продовжить участь у ньому як свідок.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG