Доступність посилання

ТОП новини

«Свобода» може загітувати друзів, а партію «Україна – Вперед» «натягують» – Бекешкіна


Якщо партія біля прохідного бар’єру до парламенту, то цілком можлива мобілізація виборців, заявила в інтерв’ю Радіо Свобода директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна стосовно ситуації із партією ВО «Свобода».

«Таке було в 2002 році, коли під час опитувань БЮТ недотягував до виборчого бар’єру, то багато людей, які збиралися голосувати за «Нашу Україну», вирішили, що «Наша Україна» все рівно пройде, а щоб пройшов БЮТ, то треба за них проголосувати. І БЮТ набрав непоганий відсоток. Припускаю, що таке може статися зі «Свободою» на цих виборах», – зауважила Ірина Бекешкіна.

«Прихильники «Свободи» можуть загітувати друзів. А що стосується Королевської (Наталії Королевської, лідера партії «Україна – Вперед» – ред.), то тут, ми бачимо, що готується ґрунт, що начебто соціологічні дослідження вже показують, що вона проходить. Тут може бути інша закономірність, коли їй таки натягнуть», – зазначила директор Фонду «Демократичні ініціативи».

Ірина Бекешкіна
Ірина Бекешкіна
Ірина Бекешкіна висловила занепокоєння напливом неадекватних соціологічних досліджень.

За її словами, «шахраїв об’єднує те, що у них проходить Королевська».

«Бо це не лише PolitLab, був ще New Image Marketing Group, був Інститут досліджень регіонального розвитку України… Але я не думаю, що Королевська така могутня… Цілком очевидно, для чого це робиться і ким це робиться», – сказала Ірина Бекешкіна.

За даними соціологічного дослідження AlphaVu і Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 1–18 вересня 2012 року, прохідний бар’єр до парламенту наразі подолали б чотири партії.

Партія регіонів на 8 відсотків випереджає партію УДАР Віталія Кличка і на 9 відсотків випереджає Об’єднану опозицію. Партія регіонів отримала б підтримку 22 відсотків виборців, у той час як «УДАР Кличка» отримав би 14 відсотків, а Об’єднана опозиція – 13 відсотків. Комуністична партія опинилася б на четвертому місці з результатом у 9 відсотків, ВО «Свобода» отримала б 4 відсотки голосів, а «Україна – Вперед!» – 3 відсотки.

За загальнонаціональною випадковою вибіркою було опитано 2024 респонденти у віці 18 років і старше. Похибка вибірки не перевищує 2,2 відсотка.
XS
SM
MD
LG