Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах збирають використані батарейки, лампи та акумулятори


Черкаси – У Черкасах централізовано взялися збирати небезпечні відходи: батарейки, люмінесцентні лампи, акумулятори від телефонів і фотоапаратів. Прийматимуть їх протягом двох місяців у спеціальних переїзних пунктах.

Черкащанин Олександр Євдокимов кілька років збирав батарейки та акумулятори, сподіваючись, що в Черкасах запрацюють пункти збору небезпечних відходів. У перший день прийому чоловік відразу здав три кілограми такого сміття.

«Людям зручно, звісно, що переїзні пункти, але взагалі-то потрібно, щоб вони були скрізь і діяли постійно. Особливо, припустимо, елементи живлення та акумулятори – це півбіди. А от люмінесцентні лампи, денні, енергозберігаючі лампи, у яких більше ртуті… Мало хто не знає – якщо енергозберігаюча лампа лопнула – треба викликати МНС. Ніхто цього не робить, а це забруднення приміщення», – каже Олександр.

Виїзний збір небезпечного сміття

Нова система безкоштовного збору небезпечних відходів у Черкасах передбачає виїзні пункти прийому такого сміття. Департамент житлово-комунального комплексу Черкаського міськвиконкому визначив 24 місця у різних мікрорайонах міста. Туди тричі на тиждень упродовж двох місяців почергово привозитимуть спеціальні контейнери для збору таких відходів.

Цей контейнер не можна поставити на території міста, бо це – небезпечні відходи. Хтось викине лампочку, вона там розіб’ється, а це – вже пари
Володимир Гусаченко
«Цей контейнер не можна поставити на території міста, бо це – небезпечні відходи. Хтось викине лампочку, вона там розіб’ється, а це – вже пари. Тому на відкритому майданчику його не можна встановити. Наступного року плануємо три контейнери встановити на території СУБів (Служб утримання будинків). Але така виїзна акція продовжуватиметься також, додатково. Я думаю, що не всі жителі міста знають, де розміщений їхній СУБ», – зауважує начальник відділу екології Черкаського міськвиконкому Володимир Гусаченко.

Збиратимуть використані батарейки, лампи та акумулятори безкоштовно

Дотепер у Черкасах збір небезпечних відходів проводили лише кілька фірм, які мали необхідну ліцензію. Утім, щоб здати таке сміття, черкащани мали ще й заплатити з власної кишені.

Нині ж черкаська фірма здійснюватиме безкоштовний прийом батарейок, акумуляторів, люмінесцентних та енергозберігаючих ламп. За угодою з міською владою, вона повинна протягом двох місяців зібрати 96 тисяч кубометрів небезпечних відходів. Місто ж за таку діяльність цій фірмі сплатить близько 80 тисяч гривень.

У коментарі Радіо Свобода провідний спеціаліст фірми Іван Чепурний розповів, як перероблятимуть зібране небезпечне сміття.

Коли вже назбирається необхідна кількість, відходи везуть у Західну Україну, де розміщений завод із переробки батарейок. Щодо ламп, то їх везуть на завод «Микитртуть» у Донецьку область
Іван Чепурний
«Спочатку всі ці відходи везуть на спеціалізований склад, який розташований у промисловій частині міста. Коли вже назбирається необхідна кількість, відходи везуть у Західну Україну, де розміщений завод із переробки батарейок. У батарейках містяться важкі та шкідливі метали: цинк, кадмій, літій, ртуть. Щодо ламп, то їх везуть на завод «Микитртуть» у Донецьку область», – повідомив спеціаліст.

Місцева влада має вирішувати проблеми з небезпечним сміттям – еколог

На думку колишнього міністра екології України Сергія Курикіна, вирішувати проблему небезпечних відходів в Україні має саме місцева влада.

Ініціативу місцевої влади не можуть замінити жодні державні програми
Сергій Курикін
«Ініціативу місцевої влади не можуть замінити жодні державні програми. Місцева влада має необхідний ресурс, існують обласні та міські фонди охорони навколишнього середовища, які у межах здійснення природоохоронної діяльності мають фінансувати такі заходи», – переконаний Сергій Курикін.

Одна «пальчикова» батарейка забруднює токсичними речовинами 400 літрів води, або 20 квадратних метрів ґрунту. Одна енергозберігаюча лампа містить від 3 до 5 міліграм ртуті. За підрахунками екологів, щорічно в Україні на полігони твердих побутових відходів потрапляє близько 500 кілограм ртуті.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG