Доступність посилання

ТОП новини

«Росіяни проти Януковича!» – акція проросійських активістів у Криму (ФОТО, ВІДЕО)


Антипрезидентська акція проросійських активістів «Росіяни - проти Януковича!»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Антипрезидентська акція проросійських активістів «Росіяни - проти Януковича!»

Сімферополь – У четвер в Сімферополі три десятки активістів проросійських організацій Криму провели антипрезидентський мітинг. Під стінами Постійного представництва Президента України в Криму Народний фронт «Севастополь-Крим-Росія» організував акцію «Росіяни – проти Януковича!», звинувачуючи главу держави у «зраді російського народу» і продовженні «антиросійської політики». Російським націоналістам, які раніше висловлювали безумовну підтримку Віктору Януковичу, тепер Президент не подобається.

«Ганьба режиму Януковича!» – незграйно скандували учасники антипрезидентського мітингу біля офісу його представництва в автономії. Ще два роки тому більшість учасників цієї акції підтримувала Віктора Януковича в його боротьбі «проти помаранчевої чуми». Тепер вони звинувачують свого колишнього кумира у зраді і називають «бандерівцем».

«Я ось – людина, яка бігала безкоштовно, агітувала. Я кричав за нього, як божевільний! Я радів, як дитина, коли його обрали! І мене обманули», – заявив голова Російського товариства Криму Анатолій Лось. «Ми отримали у відповідь елементарну зраду. Він перестав говорити російською мовою. Він зневажає російську мову і не говорить нею!» – додав він.

Координатор Фронту Валерій Подьячий
Координатор Фронту Валерій Подьячий
Координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий, кілька років тому засуджений за сепаратизм, пояснив на мітингу, чому Віктора Януковича, який став Президентом «завдяки голосам жителів Південного Сходу», слід вважати зрадником своїх виборців. «Він і далі продовжує пригноблювати росіян, удосконалюючи витончену систему національних утисків, яку придумали необандерівці на зорі своєї незалежності», – сказав Валерій Подьячий.

Чи підтримають кримчани заклик «голосувати ногами»?

За словами координатора Фронту, саме Віктор Янукович ініціював, а потім після ухвалення парламентом підписав закон «Про засади державної мовної політики», який звів «велику російську мову до якогось регіонального статусу і мови нацменшини». Валерій Подьячий також критикував Президента за «продовження антиросійської політики попередників у формі відмови від вступу до Митного Союзу», що призвело до загострення відносин України з Росією.

Кримчан закликали «голосувати ногами»
Кримчан закликали «голосувати ногами»
«Жодного зближення з Росією немає. А є політичні репресії проти проросійських активістів», – вважає Валерій Подьячий. До таких репресій він записав депортацію з України колишнього президента Криму Юрія Мєшкова і козачого «отамана» Віталія Храмова, засудження до умовних термінів за посягання на територіальну цілісність України його самого, Валерія Подьячого, та активіста Фронту Семена Клюєва, судове переслідування за розпалювання міжнаціональної ворожнечі голови севастопольської організації «Русь єдина» Володимира Тюніна.

Учасники мітингу закликали кримчан на виборах «за регіоналів голосувати ногами», при цьому деякі активісти топтали передвиборчі буклети одного з кандидатів у народні депутати від Партії регіонів.

У кримському виборчому штабі Партії регіонів відмовилися коментувати акцію проросійських активістів. Водночас один із чільних кримських регіоналів сказав анонімно, що «хворі маргінали-фронтовики» не мають «жодного впливу» на кримчан, і не зможуть «похитнути популярність Віктора Януковича і Партії регіонів у Криму».

  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG