Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині кандидати масово знімаються з виборів: залишаються найсильніші?


Дніпропетровськ – Станом на п’ятницю Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію 156 кандидатів в народні депутати України, це майже 5% претендентів. Практично всі вони самі відмовилися балотуватися. Лідирує за кількістю знятих кандидатур Дніпропетровська область: тут зійшли з дистанції понад півсотні претендентів. Зокрема, на окрузі в Кривому Розі кількість охочих стати депутатами поменшала втричі. Кандидати, які не сходять з дистанції, вважають, що це на краще: змагатися будуть тільки найсильніші. Водночас експерти зазначають: частина кандидатів знімає свої кандидатури, бо має потужних конкурентів, частина – бо то були технічні кандидати, які вже виконали свої функції.

На виборах до Верховної Ради України по 31-ому виборчому округу, що включає два райони Кривого Рогу та прилеглі села, у депутати претендували 16 кандидатів. За кілька днів охочих брати участь у перегонах залишилося 5. Усі вибулі самі написали заяви про відмову балотуватися.

44-річна Тетяна Темченко висувалась від партії «Україна – вперед!». Розповідає, що зняла свою кандидатуру через родинні обставини. Своїх представників у дільничних комісіях кандидат не мала, про грошову заставу, яку втратить, каже, що не жалкує.

«Я від’їжджаю на довгий час. Я не можу продовжувати боротьбу – і через фізичний стан, здоров’я, і через сімейні питання. Тим більше, шансів у мене особливо не було, бо досить сильні конкуренти, і витрачати сили, гроші, енергію, фінанси, обнадіювати партію я не можу. Я хотіла, це правда, мене навіть цікавило друге місце, але так склалися обставини», – розказала Радіо Свобода Тетяна Темченко.

Виконавці технічних ролей

Чому познімали свої кандидатури інші представники 31-го округу, випитати в них особисто не вдалося. Троє з них працюють на одному підприємстві і зараз, за інформацією з приймальні, відсутні на роботі. Решта – приватні підприємці та безробітні, прізвища яких у місті не на слуху.

Координатор громадянської мережі «Опора» в Кривому Розі Сергій Федько вважає, що ці кандидати були технічними, а їхня мета полягала у тому, щоб провести своїх представників у члени дільничних виборчих комісій.

«А після жеребкування їхні представники не пройшли в члени ДВК, то їм тепер нічого робити. У них не була на меті перемога на виборах чи агітація за себе для якихось цілей. Видно, що люди просто технічну роль виконували. У Кривому Розі, на 31-му окрузі ті кандидати, які знялися, їх взагалі ніхто раніше не знав», – сказав у коментарі Радіо Свобода Сергій Федько.

Тим часом кандидати, які не сходять з дистанції, зазначають, що такий перебіг подій на краще. У перегонах залишаються найсильніші, та й виборцям легше обирати з 5, аніж із 16, сказала Радіо Свобода Віра Вернигор, яка балотується в окрузі у Кривому Розі від Об’єднаної опозиції «Батьківщини».

«Це дуже добре, що ці люди зняли свої кандидатури ще до того, як надруковані бюлетені, щоб виборці не плутались. Я також розумію, чому ці люди знялись. Однак я не можу сказати, що це все були технічні кандидати, бо у нас немає такого закону, щоб це довести», – зазначила кандидат.

Балотування як бізнес

Провідний експерт з політико-правових питань Центру імені Разумкова Костянтин Дикань зауважує: наразі відбувається процес консолідації найсильніших кандидатів. Технічні кандидати, ймовірно, йдуть геть, бо вже заробили на виборах.

«Необов’язково ці технічні кандидати висувалися кимось цілеспрямовано. Частина людей розглядає цю ситуацію, як новенький «бізнес», і користується можливостями. Звичайно, це свідчить, певною мірою, про демократичність нашого виборчого законодавства. Якби був великий фінансовий ценз, то, з одного боку, це унеможливило б такі випадки. Але, з іншого боку, не давало б простій людині, громадським активістам балотуватися. Однак, я не виключаю, що дуже невеликий відсоток – це люди, які побачили, що їм це не під силу, і зійшли з дистанції. Але таких мало», – сказав Костянтин Дикань у коментарі Радіо Свобода.

Водночас експерти зазначають: пік зняття кандидатів з виборчих перегонів уже минув.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG