Доступність посилання

ТОП новини

Звідки у кандидатів гроші на вибори та на що «клюють» виборці?


Київ – Кандидати у народні депутати витрачають на виборчу кампанію значно більше, ніж декларують у своїх офіційних бюджетах. Такі результати отримали експерти громадської ініціативи «Звідки?» після проведення моніторингу фінансових витрат кандидатів у народні депутати. Аби отримати від виборця голос на свою користь, кандидати вдаються до різних способів – від пожертв на церкву до світлового шоу в дельфінаріях.

Дослідження проводили у трьох виборчих округах (222 – Київ, 73 – Закарпатська область та 42 – Донецька область), які, за словами експертів, показали реальну картину фінансування виборів в Україні. За період із 20 серпня по 23 вересня з’ясувалось, що загальна вартість реклами у друкованих ЗМІ та на ТБ із урахуванням «політичної джинси» в даних трьох округах становить майже 2 мільйони гривень.







Медіа-бюджети політиків є одним із основних показників реальних витрат на виборчу кампанію. «Найбільш фінансово спроможними є близькі до партії влади суб’єкти виборчого процесу, відтак вони і мають найбільші шанси на перемогу в своєму окрузі, коментує основні результати фінансового моніторингу Ольга Айвазовська, координатор виборчих програм Громадянської мережі «Опора».

За її словами, недобросовісна анонімна агітація, підкуп виборців, фінансування членів виборчих комісій «у конвертах», «джинса» в медіа стали можливими завдяки тому, що дієвих механізмів перевірки фінансових операцій суб’єктів виборчого процесу не існує.

«ЦВК лише вибірково здійснює перевірку надходження, обліку й використання ресурсів виборчих фондів. Така лібералізація виборчого законодавства у частині фінансування кампанії кандидатів та партій провокує їх непрозорість», – додає Ольга Айвазовська.

Лазерні шоу, куполи і побутова техніка

Кандидати в депутати враховують територіальні й ментальні особливості свого округу, відтак і методи комунікації з виборцем у кожного з них різні.

Спостерігачі Громадянської мережі «Опора» прослідкували, що кандидат у депутати у 73-му окрузі (Закарпатська область) Іван Балога найбільше любить «дарувати» кошти церквам. На кожну з 26 церков Виноградівського району кандидат виділив по 20 тисяч гривень, а Веряцькому благочинному отцю Михайлу Тегза було виділено 80 тисяч гривень на будівництво куполу Веряцького храму. Від імені Івана Балоги також встановили вікна й двері у чотирьох навчальних закладах округу.

Благодійністю на користь місцевих церков займається також й Іван Бушко кандидат у тому ж 73-му окрузі. На 29 тих самих церков Виноградівського району він виділив 290 тисяч гривень. Ще 140 тисяч пішло на будівництво паркану біля Святотроїцького собору у місті Виноградів. Але найкращим подарунком від свого імені кандидат все ж вважає побутову техніку: холодильники, газові плити, телевізори, а також лавочки та інвалідні візки. У цей час, як інформують спостерігачі «Опори», Іван Бушко орендує приміщення для штабу та громадської приймальні за одну гривню на місяць.

Рекламою на 11 автомобілях та показами нічного романтичного шоу з лазерною програмою у Донецькому дельфінарії вирішила урізноманітнити свою передвиборчу кампанію Тетяна Бахтєєва – кандидат у 42-му виборчому окрузі (Донеччина). Спостерігачі зафіксували, що під час шоу у дельфінарії від імені кандидата розповсюджувались подарункові пакети з написом: «С любовью – Татьяна Бахтеева. Народный депутат Украины», коробкою цукерок, ручкою та щоденником-записником.

Найбільш затратний та найбільш активний кандидати

Найбільш фінансово затратним кандидатом серед трьох обраних округів виявився Іван Балога (партія «Єдиний центр»), а найбільш активним кандидатом, який використовує численні агітаційні інструменти, є Тетяна Бахтєєва («Партія регіонів»). Найбільше фінансові витрати на кампанію не відповідають задекларованим у 2011 році прибуткам у кандидата від партії «Удар» Рени Назарової. Її витрати перевищують прибутки у 4 рази. При цьому кампанію «по кишені» в окрузі №222 (місто Київ) проводять лише Дмитро Андрієвський (ВО «Батьківщина») та Максим Луцький (Партія регіонів).

Найпопулярнішими інструментами впливу на виборців все ще залишається реклама та медіа, на другому місці – благодійність та подарунки. Загалом на виборчу кампанію, прогнозують експерти громадської ініціативи «Звідки?», цього року кандидати в депутати витратять від 2,5 до 3 мільярдів доларів. Третина з цієї суми припадатиме на телевізійну рекламу.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG