Доступність посилання

ТОП новини

МВФ: українська економіка слабша, ніж думає уряд


Міжнародний валютний фонд вважає, що світова економіка нині ще слабка, а зростання наступного року буде незначним. При цьому зростання української економки наступного року, за цим прогнозом, становитиме 3,5 відсотка – і це менше, ніж очікує український уряд. Звіт МВФ оприлюднили у вівторок напередодні наради світових кредиторів у Токіо.

За оцінкою МВФ, світова економка наступного року зросте на 3,6 відсотка. Але це за умови, якщо Конгрес США діятиме, щоб уникнути проблем через автоматичне закінчення дії податкових пільг і зменшення бюджетних видатків на початку наступного року. Водночас від урядів ЄС очікують виконання плану Європейського центрального банку з проведення реформ та тіснішої інтеграції.

Автори звіту вважають, що економічні негаразди можуть затягнутися, якщо керівники ЄС і США не будуть діяти активніше. Ризик рецесії у США наступного року оцінюють у 15 відсотків, а в зоні євро – в понад 80.

Світова економіка потерпає від слабкої фінансової системи та проблемних банків, так само як і від «загального почуття непевності» після фінансової кризи 2008 року. На цьому наголошує головний економіст МВФ Олів’є Бланшар.
Те, що відбувається в одній частині світу, впливає на решту країн
Олів’є Бланшар

«Через те, що світ нині настільки взаємопов’язаний, те, що відбувається в одній частині світу, впливає на решту країн і все разом узяте сповільнює зростання», – заявив Бланшар.

Через боргову кризу у Європейському Союзі і коливання на світових ринках потерпають економіки Росії, Казахстану й України.

За прогнозом МВФ, наступного року російська економка зросте на 3,8 відсотка, українська – на 3,5. Це менше, ніж очікує офіційний Київ. За проектом державного бюджету України, який підготував уряд Азарова, ця цифра мала б становити 4,5 відсотки.

Значення різниці у показниках для Радіо Свобода прокоментувала Олександра Бетлій, провідний дослідник київського Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.
Різниця в один відсотковий пункт від урядового прогнозу є досить суттєвою
Олександра Бетлій

«Різниця в один відсотковий пункт (навіть трохи більше, за прогнозом нашого Інституту зростання буде 3,3%) від урядового прогнозу є досить суттєвою. Оскільки якщо уповільниться зростання, то уряд може стикнутися з проблемою того, що не будуть виконані головні показники бюджету, зокрема йдеться про доходи», – зауважує економіст.

Хоча є захищені статті бюджету, такі як зарплати і пенсії, існує загроза, що Україна не зможе наступного року належно дбати про розвиток економіки, попереджає Бетлій.

Велика ймовірність, що постраждають трансферти деяким підприємствам, які підтримує уряд
Олександра Бетлій

«Велика ймовірність, що постраждають трансферти деяким підприємствам, які підтримує уряд, а також, що дуже небезпечно, постраждають капітальні видатки. Це стимул для зростання економіки в майбутньому, тобто, ми уповільнимо економічне зростання на майбутнє. А друге, це наша проблема з інфраструктурою. Якщо ми її не модернізуємо, то далі матимемо погані дороги, неефективне житлово-комунальне господарство», – зазначила Олександра Бетлій.

Щоб протистояти фінансовим бурям, МВФ закликає держави СНД, включно з Україною, проводити структурні реформи, зміцнювати банки і накопичувати фінансові «буфери», такі, як готівкові резерви.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG