Доступність посилання

ТОП новини

Непрямий підкуп виборців на Дніпропетровщині стає поширеним – спостерігачі


Дніпропетровськ – Непрямий підкуп виборців на Дніпропетровщині стає поширеним явищем, заявляють спостерігачі від громадських організацій. Останній скандал – із кандидатом-регіоналом, «за підтримки» якого подешевшав проїзд у маршрутках в межах одного округу. На інших округах провладні кандидати теж вдаються до «презентів», констатують спостерігачі. Водночас у Партії регіонів звинувачення у непрямому підкупі відкидають. А експерти застерігають виборців: не слід приймати жодних подарунків і послуг від кандидатів.

Ці дані оприлюднили спостерігачі громадянського руху «Спільна справа»: на 29-му виборчому окрузі, в Дніпропетровському районі, де від Партії регіонів балотується керівник обласного управління МНС Віктор Бутківський, у маршрутках знизили вартість проїзду на 50 копійок і розклеїли оголошення, що це «зроблено завдяки кандидату». Координатор «Спільної справи» в регіоні Віктор Романенко каже, що це підпадає під визначення «непрямий підкуп виборців».
Вони знають психологію нашої людини української і цим користуються
Віктор Романенко

«Люди наші такі добрі й вони відчувають певне зобов’язання: якщо кандидат дав можливість трохи дешевше поїздити, то треба віддячити. Тому людина йде на вибори і голосує за нього. Впливає, звичайно впливає. Це і є непрямий підкуп виборців. Вони знають психологію нашої людини української і цим користуються», – сказав Радіо Свобода представник «Спільної справи».

«Суд не визнав і не визнає»

Нову інформацію щодо непрямого підкупу виборців і застосування адмінресурсу на Дніпропетровщині оприлюднюють й інші громадські активісти. Кандидат-регіонал, керівник Придніпровської залізниці Олександр Момот презентував проект безкоштовного забезпечення бездротовим інтернетом студентських гуртожитків. Він також організував оздоровлення пенсіонерів залізниці, зафіксували в громадянській мережі «Опора».

Координатор «Опори» на Дніпропетровщині Сергій Федько констатує: у порівнянні з попередньою виборчою кампанію такі випадки почастішали.
Вручення кандидатами ТВ-тюнерів відбувалось по всій області. Тут і адмінресурс, і підкуп виборців
Сергій Федько

«У порівнянні з попередньою кампанією – частіше. Приміром, вручення кандидатами ТВ-тюнерів відбувалось по всій області. По округах №32 і 33 були навіть судові позови щодо непрямого підкупу виборців. Суд не визнав і не визнає, але як інакше це можна потрактувати? Тут і адмінресурс, і підкуп виборців», – сказав Радіо Свобода Сергій Федько.

У Партії регіонів усі звинувачення у непрямому підкупі виборців відкидають.
Проти кандидата використовується брудна провокація
Андрій Міхейченко

«Стосовно Бутківського – я не вважаю взагалі за потрібне це коментувати. Проти кандидата використовується брудна провокація. От і все. Щодо Момота і Wi-Fi. Там була лише його ідея. Він почув це прохання на зустрічі зі студентами, доніс цю ідею до провайдера, а провайдер успішно втілив у життя. Щодо оздоровлення пенсіонерів залізниці – то вони щороку оздоровлюються, незалежно від того, Момот чи не Момот. Є соціальний договір, це частина його роботи», – сказав Радіо Свобода речник обласної організації Партії регіонів Андрій Міхейченко.

Водночас він додав, що регіонали зафіксували факти непрямого підкупу виборців з боку опонентів і готові їх оприлюднити.

На «подарунки» не скаржаться

На гарячу лінію громадської організації «За чесні вибори», яка стежить за виборами в області, за останні дні надійшло тільки одне повідомлення про спробу непрямого підкупу виборців, говорить керівник організації Олексій Лазько. Він переконаний, що люди не поспішають скаржитись на те, що їх «задобрюють».

Практично всі беруть, а кожен голосувати буде по-своєму
Олексій Лазько

«Якщо говорити про непрямий підкуп, ремонт ліфтів, під’їздів, то люди не дзвонять. Видно, намагаються скористатись миттю, коли щось робиться. Я буваю на зустрічах кандидатів з виборцями і скажу: практично всі беруть, а кожен голосувати буде по-своєму», – сказав Олексій Лазько.

Тим часом експерти застерігають виборців: щоб не ставити себе у становище зобов’язаного, не слід приймати жодних подарунків і послуг від кандидатів та партій.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG