Доступність посилання

ТОП новини

Одна з учасниць Pussy Riot на волі лише тому, що змінила адвоката?


Катерина Самуцевич
Катерина Самуцевич
Москва – Московський міський суд у середу розглянув касаційну скаргу на вирок учасницям панк-гурту Pussy Riot. Суд пом’якшив покарання Катерині Самуцевич, замінивши його на умовне – з випробувальним терміном 2 роки. Її звільнили у залі суду. Вирок двом іншим учасницям Pussy Riot – Марії Альохіній та Надії Толоконниковій – колегія суддів визнала законним і залишила його в силі.

Інтрига навколо розгляду скарги адвокатів Pussy Riot в Московському міському суді розгорілася ще 1 жовтня, коли одна з трьох учасниць панк-групи Катерина Самуцевич заявила, що відмовляється від послуг свого захисника Віолетти Волкової.

Минулого тижня стали відомі імена нових адвокатів Самуцевич. Це Ірина Хрунова і Фаріт Муртазін із правозахисної організації «Агора». Хрунова побудувала лінію захисту на тому, що Катерина Самуцевич брала мінімальну участь в акції у храмі Христа Спасителя.

«Вона разом з усіма готувалася до панк-молебню. Вона зайшла на територію храму. Вона зайшла за огорожу. Вона пробула за загородкою рівно 15 секунд. Вона не сказала ні слова, не зробила жодної дії. Вона весь цей час намагалася витягнути гітару. Але її найпершу схопив охоронець і вивів спочатку за огорожу, і за територію храму. І фактично панк-молебень відбувався без неї», – наголосила Ірина Хрунова.

Попереду Страсбурзький суд – адвокати

Двох інших учасниць гурту Pussy Riot Марію Альохіну і Надію Толоконникову захищали, як і від самого початку, адвокати Микола Полозов, Марк Фейгін і Віолета Волкова.

Марія Альохіна і Надія Толоконникова
Марія Альохіна і Надія Толоконникова


Ще раніше адвокати заявляли, що на їхніх підзахисних чиниться тиск з метою змусити дівчат відмовитися від нинішніх своїх захисників. Після винесення вироку, Марк Фейгін заявив, що він і його колеги погодяться з будь-яким рішенням Толоконникової та Альохіної, якщо це піде на користь справі.
Можливо ми маємо справу з якимось політичним кроком влади

«Можливо, ми маємо справу з якимось політичним кроком влади, – зазначає він. – Ніхто не повинен спокушатися. Можливо, влада таким чином спробувала змінити характер цієї справи. Можливо, так само цим дають зрозуміти, що адвокати, які захищають учасниць Pussy Riot, не цілком відповідають тому, яким повинен бути процес, чи можна критикувати верховну владу і так далі. Завтра ми запропонуємо нашим підзахисним, у разі, якщо вони хочуть якимось чином змінити свою долю, розірвати з нами угоду. Якщо обставини складуться так, що виходом зі справи адвокатів можна домогтися зміни долі двох учасниці, які залишилися, я б вважав це великим успіхом».

І Марк Фейгін, і його колеги Микола Полозов і Віолета Волкова кажуть, що вирок стосовно Надії Толоконникової і Марії Альохіної будуть оскаржувати в Європейському суді з прав людини і в наглядовому порядку в Московському міському суді. І звертають особливу увагу на те, що і в Толоконникової, і в Альохіної є маленькі діти. Що ж стосується Катерини Самуцевич, яка була звільнена з-під варти просто в залі суду, то вона сказала, що радіє своїй свободі, але засмучена через те, що Толоконниковій і Альохіній доведеться провести у в’язниці ще майже півтора року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG