Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо сварити Україну із Заходом?


З наближенням виборів в українському медіа-просторі збільшується кількість заяв експертів, які говорять про високу вірогідність часткового визнання заходом результатів голосування 28-го жовтня та готують українців до зближення з Росією.

Україна може розпочати інтеграцію до євразійського союзу, до Митного союзу через те, що Захід просто загонить режим Януковича у кут, з якого треба буде виходити
Олег Бондаренко
«Буде застосовано часткове або неповне визнання цих виборів. На мій погляд, Захід не піде на те, щоб зовсім не визнати нову Верховну Раду України. Тобто, Україна може розпочати інтеграцію до євразійського союзу, до Митного союзу через те, що Захід просто загонить режим Януковича у кут, з якого треба буде виходити», – сказав керуючий партнер агентства стратегічних комунікацій Олег Бондаренко.

Утім, Росія може мати і свою вигоду від проблем для України у відносинах з ЄС, вважає політолог Михайло Погребнський – це може призвести до економічного та політичного зближення з Росією.

Експерти вказують на те, що Росія зацікавлена у входженні України у Митний союз, і нагадують, що раніше ішла мова про те, що Москва дозволить знизити ціну на газ до $160 за 1 тис. куб. м. у разі приєднання України до Митного союзу. Але у випадку, якщо продовжаться переговори Києва з ЄС і буде підписано договір про зону вільної торгівл – угода з Росією буде неможлива.

«Знижені ціни на газ дозволять нам бути конкурентноздатнимим. Ми матимемо більш конкурентні умови, зможемо підвищити випуск продукції та збільшити кількість робочих місць. Окрім того, будемо долучені до великої кількості грошей, чого нам не пропонують європейці», – сказав Погребинський.

Політолог говорить, що оскільки конкурувати на Європейському ринку українські товари важкої промисловості не можуть, то Російський ринок може стати альтернативою. Але, вступивши до Митного союзу з країнами сходу, це буде означати обмеження торгівлі з країнами ЄС взагалі говорить Погребинський. Серед інших потенційних мінусів експерти називають затримання процесу візового спрощення з країнами заходу.

Мова іде про позицію, яка звучала від очільників Росії стосовно контролю над пострадянським простором. Економічна інтеграція тут може швидко перерости в політичну, а потім і у створення безпекових структур
Валерій Чалий
«Тут ніяких преференцій для України не буде, діалог буде прагматичним і буде зводитися до обміну стратегічних інтересів у безпековому та енергетичному плані», – сказав «Голосу Америки» заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий. – «Мова іде про позицію, яка звучала від очільників Росії стосовно контролю над пострадянським простором. Економічна інтеграція тут може швидко перерости в політичну, а потім і у створення безпекових структур».

Чалий також говорить про можливі спеціальні умови для російського бізнесу у питанні приватизації українських активів, та доступу до внутрішнього газового ринку та газорозподільних системам.

За результатами виборів, українській владі потрібно буде шукати зовнішньої легітимізації парламенту, а також зовнішніх джерел фінансової підтримки. На думку директора Центру системного аналізу та прогнозування Ростислава Іщенко на першому етапі переговорів про співпрацю з Росією Київ спробує домовлятися та пропонувати поступки на які готовий іти, а тільки потім, у випадку мовчання зі сторони заходу, буде переходити на рівень реальної інтеграції.

«Я вважаю, що такого вердикту, як у Білорусі – не буде. Але, у будь-якому разі, я не думаю, що це може стати приводом рішучої зміни зовнішнього вектора, а він у нас такий, хочемо з Європою, хочемо зі Штатами, чи з Росією, але все ж, зберігається пріоритет європейського напрямку», – сказав Погребинський.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG