Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія: премія миру для ЄС – великий поштовх


Президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу під час промови в офісі Єврокомісії у Брюсселі, 12 жовтня 2012 року
Президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу під час промови в офісі Єврокомісії у Брюсселі, 12 жовтня 2012 року
У Європейській Комісії називають «великим поштовхом» для Європейського Союзу присудження йому Нобелівської премії миру. Про це речниця Єврокомісії Пія Аренкільде Гансен заявила Радіо Свобода сьогодні в Брюсселі.

«Це фантастичний момент – у часи викликів для Європейського Союзу отримати таке визнання, що ми є мирним проектом, який надихає світ і що ми можемо послати повідомлення надії світові», – сказала Пія Аренкільде Гансен.

За її словами, така нагорода має надихнути ЄС продовжувати зусилля до покращення ситуації в світі.

Водночас президент Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив, що присудження Нобелівської премії миру засвідчило роль об’єднання «як найбільшого миротворця в історії». А президент Європарламенту Мартін Шульц зауважив: «Від Балкан до Кавказу ЄС служить маяком демократії та примирення».

Сьогодні Європейський Союз оголосили лауреатом Нобелівської премії миру 2012 року.

Голова Норвезького Нобелівського комітету Турбйорн Яґланд, оголошуючи переможця, заявив: «ЄС і його попередники понад 60 років сприяли просуванню миру і примирення, демократії та прав людини в Європі».

У своїй заяві Норвезький Нобелівський комітет заявив, що хоче відзначити «стабілізувальну роль» Євросоюзу в той час, як він переживає «значні економічні труднощі й соціальні виступи».
XS
SM
MD
LG