Доступність посилання

ТОП новини

УДАР і «Батьківщина» не підуть на компроміс у Києві – Андрієвський


Київ – «Батьківщина» не домовиться з УДАРом щодо кандидатів-мажоритарників, які балотуються у Києві, кажуть висуванці Об’єднаної опозиції. Водночас представники УДАРу наполягають, що це лише зменшить кількість опозиційних депутатів у наступній Верховній Раді і пояснюють свої твердження результатами соціологічних досліджень. Натомість експерти запевняють: в обох політичних силах розуміють, що імовірний конфлікт між ними вигідний лише провладним партіям.

Кандидати у депутати по мажоритарних округах від Об’єднаної опозиції, яким пропонують знятися на корить кандидатів від партії УДАР, не бачили жодних результатів соціологічних досліджень по їхніх округах. Про це Радіо Свобода заявив депутат від БЮТ Сергій Терьохін.

«Були проведені якісь опитування з приводу кандидатів від Об’єднаної позиції та УДАРу у Києві. Більше ніде таке дослідженні не проводилося. Зрештою з’явився якийсь результат, якого ніхто не бачив, але на підставі якого УДАР видав списки. Якщо Об’єднана опозиція пристане на ультиматум партії Кличка, не розуміючи, що це є насправді, тоді кінець Об’єднаній опозиції», – сказав Терьохін.

УДАР і «Батьківщина» зверталися до одних соціологічних служб – Продан

Водночас у партії Віталія Кличка наполягають, що розподіл мажоритарних округів базується на результатах соціологічних досліджень. Обопільне зняття кандидатів УДАР з «Батьківщиною» узгодили, а решта – це лише амбіції окремих політиків, заявила Радіо Свобода четвертий номер виборчого списку УДАРу Оксана Продан.

«Ми зняли тих мажоритарників, які, за соціологічними даними, програють мажоритарникам «Батьківщини». Ми обговорювали питання щодо зняття на базі одних і тих самих соціологічних досліджень. Тому що і УДАР, і «Батьківщина» зверталися одних соціологічних служб, їх, здається, було сім. Ми очікуємо, що на базі цієї соціології ухвалить рішення і «Батьківщина». Якщо окремі мажоритарники вважають, що соціологія неправильно щось робить, хай позиваються до соціологів у суді», – каже Продан.

Я не бачив цих результатів – Манженко

Утім, один з кандидатів-мажоритарників від УДАРу Євген Манженко повідомив, що чув про проведення соціологічних досліджень на замовлення партії по окремих округах, але їхніх результатів так і не побачив.

«Ми знаємо, що як УДАР так і Об’єднана опозиція зверталися до якихось компаній, але проблема у тому, що я не бачив цих результатів, цієї внутрішньої соціології», – твердить Манженко.

Це робиться просто для того, щоб закрити переговори – Андрієвський

Кандидати від «Батьківщини», які балотуються по мажоритарних округах у Києві, не мають наміру знімати свої кандидатури, оскільки не довіряють даним досліджень, яких вони не бачили. Про це заявив Радіо Свобода один із таких мажоритарників Дмитро Андрієвський. За його словами, кандидати від УДАРу на їхніх округах мають значно менше шансів на проходження до Верховної Ради.

«Треба ж показати, що там за соціологія була, подивитися, що це за люди, яким пропонують знятися. Це робиться просто для того, щоб закрити переговори. Я не бачу по Києву ніяких підстав для таких розмов», – заявив кандидат від Об’єднаної опозиції Дмитро Андрієвський.

Шанс на домовленості, хоч і не по усіх округах, але є – Фесенко

Водночас, на думку політолога Володимира Фесенка, УДАР та «Батьківщина» повинні знайти компроміс, аби не підігравати політичним опонентам.

«Вперше переговори дійшли до практичної фази, коли у 30 округах були проведені дослідження. Якщо б не хотіли домовлятися, навряд чи витрачали на це гроші. Але по окремих округах так і не домовляться. Треба було, можливо, проводити дослідження по більшій кількості округів. Шанс на домовленості, хоч і не по усіх округах, але є. Та навіть у такому разі я би радив думати про майбутні партнерські стосунки, утриматися від різких заяв – інакше зроблять подарунок конкурентам», – вважає Фесенко.

На понеділок, 15 жовтня, запланований з’їзд Об’єднаної опозиції. Там має бути вирішене питання про зняття кандидатів у окремих мажоритарних округах на користь більш рейтингових кандидатів від партії УДАР.

У неділю, 14 жовтня, під час з'їзду партії УДАР зняли свої кандидатури 26 висуванців від цієї політичної сили на користь кандидатів від «Батьківщини». При цьому в політичній силі розраховують на аналогічний крок з боку Об’єднаної опозиції. У партії Кличка розраховують, що будуть відкликані кандидати з 22 округів. Також наголошується, що ще 6 кандидатів від УДАРу знімаються на підтримку опозиційно налаштованих самовисуванців.

УДАР пішов на жертви заради представників від «Батьківщини» Миколи Катеринчука (знята кандидатура Олега Побережного) у Вінницькій області та Володимира Ар'єва (Олександр Сергієнко) і Володимира Бондаренка (Сергій Федорченко) в Києві. Також УДАР зняв свої кандидатури на користь самовисуванців – Олеся Донія (Володимир Довганюк) в Івано-Франківській, Ігоря Куруса (Олександр Старовойт) у Львівській і Віктора Матчука (Сергій Мініч) у Рівненській областях. Партія Кличка до з'їзду підготувала і список тих, ким УДАР пропонує пожертвувати «Батьківщині». У списку, зокрема, такі кандидати, як Олександр Бригинець, Ксенія Ляпіна, Дмитро Андрієвський та Леонід Ємець.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

XS
SM
MD
LG