Доступність посилання

ТОП новини

Чому «Батьківщина» та УДАР не змогли поділити Київ?


Київ – Партія УДАР та Об’єднана опозиція через амбіції кандидатів, слабку партійну дисципліну та нерозуміння простих правил соціології – не змогли безконфліктно розподілити між собою мажоритарні округи, кажуть експерти. Вони зазначають, що найважче було розподілити округи в Києві. Адже у столиці саме опозиційні кандидати мають багато шансів потрапити до Верховної Ради.

УДАР і «Батьківщина» втрачають в очах виборців через свій конфлікт навколо обопільного зняття кандидатів у мажоритарних округах, вважає політолог Віталій Бала. На його думку, серед низки причин, є й намагання голови партії УДАР Віталія Кличка забрати в Об’єднаної опозиції частину голосів.

«Все це нагадує технологічні дії УДАРу, бо вони перші створили цей інформаційний привід. Враження, що це все було зроблено або для того, щоб у Києві вирішити певні питання, або для того, щоб заблокувати реальний процес узгодження кандидатур», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Віталій Бала.

Соцопитування гідне довіри – Паніотто

Директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Кучеріва Ірина Бекешкіна нагадала, що УДАР зняв лише тих своїх кандидатів, які не мали шансів на перемогу. Крім того, на її думку, переговорний процес між двома політичним силами був ускладнений також низкою нелогічних вимог.
Незрозуміло, на яких підставах можна щось вимагати, якщо різниця між кандидатами 1 відсоток
Ірина Бекешкіна

«Незрозуміло, на яких підставах можна щось вимагати, якщо різниця між кандидатами 1 відсоток. Це менше похибки, яка складає 3,6 відсотка. Потім мені не зрозуміло, навіщо комусь зніматися там, де представник влади набирає невеликий відсоток. Де обидва лідери – це представники опозиційних партій. Нащо там, взагалі, комусь зніматися. І найголовніше, що було дуже негарно зроблено, – познімалися зовсім не в тих округах, де проводили опитування. Навіщо тоді проводили?» – наголосила Бекешкіна.

Щодо самого соцопитування, проведеного компаніями GFK Ukraine, Rating Group, TNS Ukraine, результати якого мали стати основою міжпартійного діалогу, а стали причиною розбрату, то воно гідне довіри, відзначив у коментарі для Радіо Свобода директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

«Це професійні компанії, всі вони багато років працюють. Дані національних опитувань, як правило, у нас співпадають у межах похибки вибірки. Їм можна довіряти», – запевнив Паніотто.

Те, що домовилися – це вже певний успіх – Фесенко

За словами політолога Володимира Фесенка, крім іншого, переговорний процес між УДАРом та Об’єднаною опозицією був ускладнений внутрішніми суперечностями «Батьківщини», керівництво якої не має контролю над частиною своїх кандидатів-мажоритарників. Утім, попри конфліктну ситуацію, обом політичним силам вдалося продемонстрували здатність до діалогу у складних умовах, зауважив експерт.
Певною мірою розумію УДАР, адже по Києву, мені здається, їхні позиції були кращі
Володимира Фесенка

«Те, що домовилися – це вже певний успіх. Інша річ, що Київ, за виключенням кількох округів, не поділили. Причина перша: банальний партійний егоїзм, далі – особисті інтереси. Коли програє відома людина вибори, але зніматися не хоче, не хоче ганьбитися, хоч по рейтингах відчутна різниця. Я певною мірою розумію УДАР, адже по Києву, мені здається, їхні позиції були кращі. Зараз у конкуренції відомих прізвищ і партійних брендів виграють партійні бренди», – зазначив Фесенко.

14 жовтня УДАР заявив про зняття 26 кандидатів-мажоритарників на користь Об’єднаної опозиції. Наступного дня «Батьківщина» вирішила зняти з балотування також 26 кандидатів у мажоритарних округах на користь представників партії УДАР. Утім, у партії Кличка це рішення хоч і привітали, але назвали недостатньо повним, оскільки Об’єднана опозиція залишила учасниками виборчих перегонів кандидатів, які балотуються в округах Києва, і були запропоновані УДАРом до зняття.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

XS
SM
MD
LG