Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську починають знімати нову версію першого українського ігрового фільму


У Дніпропетровську в вівторок почали знімати нову версію першого українського повнометражного ігрового фільму «Запорозька Січ».

Як повідомили в управлінні культури міської ради, зйомки розпочалися в рамках 8-го Всеукраїнського фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-сінема», який відкрився цього ж дня.

За даними ініціаторів, дніпропетровських краєзнавців та кіномитців, 100 років тому на Дніпропетровщині оператор-режисер Данило Сахненко зняв перший в історії український повнометражний ігровий фільм «Запорозька Січ», який не зберігся.

Відтак у рамках фестивалю планують здійснити театралізовану реконструкцію зйомок цієї стрічки за даними про неї, що збереглися у статтях відомого режисера Андрія Кордюма.

Як і 100 років тому, до зйомок нової версії фільму залучені жителі села Лоцманська Кам’янка, її так само зніматимуть у місцевих краєвидах. До участі у відтворені батальних сцен запросили активістів козацьких організацій із усієї України, а до зйомок кількох кінооператорів.

У ході роботи планують відзняти близько десятка сцен, серед них – написання запорожцями з легендарним кошовим Іваном Сірком листа турецькому султанові. Будуть тут і погоні на конях, і баталії. Частину сцен знімуть на Хортиці. А на Дніпрі буде відбуватися ціле дійство – недалеко від острова Порохового можна буде побачити справжню козацьку чайку з козаками.
XS
SM
MD
LG