Доступність посилання

ТОП новини

Привиди, скандалісти і тушки – обличчя українського парламенту


Київ – Привиди, «тушки», бійки і скандали. Це не сюжет нового фільму, це український парламент. Такими є результати «Рейтингу активності депутатів Верховної Ради України 6-го скликання», що охоплюють період діяльності парламенту з 23 листопада 2007 року до 12 липня 2012-го. При цьому найбільшою несподіванкою дослідження став депутат, який є водночас і злісним прогульником, і автором майже 900 законопроектів. На думку політологів, подібні рейтинги є показовими, особливо напередодні виборів, адже українці зможуть оцінити ефективність діяльності своїх попередніх обранців і визначитися з тим, за кого голосувати 28 жовтня.

«Регіонал» Сергій Кий – найбільш непересічний парламентар. Про це свідчать результати «Рейтингу активності депутатів Верховної Ради України 6-го скликання». Згідно з ними, він виявився найпродуктивнішим парламентарем, адже вніс до розгляду майже 900 законопроектів, понад 250 із яких стали чинними актами. Однак, експерти виявили й інше: Сергій Кий – привид. У стінах сесійної зали його бачили лише 9 разів, у той час, коли персональна картка депутата брала участь у 525 голосуваннях.

Тим часом майже всі засідання парламенту прогуляв і регіонал Рінат Ахметов: до стін Верховної Ради найбагатший українець завітав лише один раз.Натомість його картка голосувала 527 разів. А от його колега по фракції Михайло Чечетов, як виявилось, не лише дисципліновано піднімає руку, але й відвідує засідання, адже прогуляв їх найменше – лише 7 разів.

Між тим під час нинішньої каденції парламентарі працювали не лише над законами, але й над скандалами. Найактивніше – позафракційний депутат Олег Ляшко, який за 5 років встиг заробити «гомосексуальну» репутацію, побитися з віце-спікером Адамом Мартинюком, поїсти на трибуні парламенту землю, а також привести під стіни Верховної Ради корову.
Я нормальний, але щоб врятувати Україну, треба радикальні заходи
Олег Ляшко

«Я нормальний, але щоб врятувати Україну, треба радикальні заходи. У мене немає іншого способу донести суспільно-важливі питання, які хвилюють простих людей, аніж через от такі якісь яскраві акції», – пояснив Олег Ляшко у коментарі Радіо Свобода.

Фінанси депутатів теж хочуть взяти під контроль

Водночас результати рейтингу констатують: серед нинішніх парламентарів були й такі, хто свої посадові обов’язки майже не виконував. Зокрема, 21 депутат жодного разу не виступив на засіданнях, 78 не мають жодного підписаного законопроекту, а 23 не подали жодної ініціативи.

За словами голови наглядової ради рейтингу Валентина Королька, подібний моніторинг дозволяє громадянам порівняти, наскільки законодавча активність парламентарів та їх дисциплінованість відповідає українському законодавству, Конституції й регламенту роботи Верховної Ради, і зробити відповідні висновки. Водночас експерт припускає, що у майбутньому до такого дослідження необхідно долучити й аналіз фінансових аспектів діяльності депутатів, який наразі не вдалося здійснити через недоступність доказової бази.
Матеріальне покращення багатьох депутатів відбувається внаслідок їхнього включення до різних лобістських схем
Валентин Королько

«Ми маємо знати, в який спосіб гроші, які виділяються з державного бюджету, використовуються, чи є надлишок і звідки він береться. Адже матеріальне покращення багатьох депутатів відбувається внаслідок їхнього включення до різних лобістських схем. Ми маємо знати, з якими коштами прийшли люди до Верховної Ради і як вони збагатили себе після закінчення роботи, включаючи їхню сім’ю», – каже він.

Політична безвідповідальність – причина парламентської кризи?

Наразі ж термін діяльності чинного парламенту добігає кінця. 28 жовтня українці матимуть змогу обрати нову Верховну Раду. Втім, на думку політолога Володимира Фесенка, порушників у парламенті не поменшає.
Нова Верховна Рада буде більш жвавою. Побачимо депутатів, які будуть змінювати фракції, можливо, 5–6 разів
Володимир Фесенко

«Нова Верховна Рада буде більш жвавою, більш конфліктною. Ми побачимо депутатів, головним чином мажоритарників, які за каденцію Верховної Ради (якщо вона пропрацює усі 5 років) будуть змінювати фракції не 2–3 рази, а, можливо, 5–6 разів. Багато учасників нинішнього рейтингу є і кандидатами в народні депутати. І ця оцінка може бути однією зі складових у рішенні, за кого голосувати», – зауважує експерт.

При цьому Володимир Фесенко припускає: політична безвідповідальність, яка нині є головною причиною критичного ставлення до парламенту, для нового скликання Верховної Ради створить найбільше проблем і може посилити кризу українського парламентаризму.

Між тим рейтинг активності українських депутатів укладається не вперше. І цього разу до головного ініціатора – громадської організації «Прозора демократія» – долучилося інформаційне агентство «Українські новини». У ролі експертів були залучені політологи і журналісти, які, між іншим, визнали нічне ухвалення Кримінально-процесуального кодексу найбільш значущим скандалом у діяльності чинного парламенту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG