Доступність посилання

ТОП новини

У Криму Об’єднана опозиція і Меджліс знімають на користь один одного кандидатів


В 10-му окрузі представник опозиційних сил має шанс перемогти регіонала – Чубаров
В 10-му окрузі представник опозиційних сил має шанс перемогти регіонала – Чубаров
Сімферополь – Кримський виборчий штаб Об’єднаної опозиції домовився з Меджлісом кримськотатарського народу щодо погодження кандидатур претендентів на депутатські мандати у двох мажоритарних виборчих округах автономії, де досі тривали дискусії. Як заявив перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров,невирішених питань у політичних партнерів не залишилося. За його даними, в одному з цих округів представник опозиційних сил має шанс перемогти регіонала.

За повідомленням Рефата Чубарова, у понеділок кандидат у народні депутати від Об’єднаної опозиції в окрузі № 10, рухівець Леонід Пилунський і самовисуванець від Меджлісу в окрузі № 2 Нариман Джелялов особисто подали до Центральної виборчої комісії заяви про те, що вони знімаються з виборчої кампанії. Перший – на користь самовисуванця, одного з лідерів Меджлісу Ахтема Чийгоза, другий – на підтримку кандидата від «Батьківщини» Абібе Сидорової.
Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Рефат Чубаров розповів, що один із відомих київських соціологічних центрів провів соціологічне опитування на території десятого округу, що включає Бахчисарайський і Сімферопольський райони, де велика частка кримськотатарського населення. Дослідження показало, що Ахтем Чийгоз, який багато років очолював Бахчисарайський районний меджліс, за популярністю значно випереджає депутата Верховної Ради Криму, колишнього журналіста Леоніда Пилунського і має шанс перемогти й висуванця Партії регіонів, голову правління акціонерного товариства «Крименерго» Григорія Грубу.

«Ми робимо все можливе для того, щоб у 10-му виборчому окрузі Ахтем Чийгоз, який має реальні шанси на перемогу, отримав підтримку виборців, і, найголовніше, щоб ми могли захистити ці голоси», – зазначив Рефат Чубаров.

За його словами, зробити це буде дуже важко, бо на етапі формування виборчих комісій Меджліс був усунутий від цього процесу. Разом з тим, Рефат Чубаров сподівається на організаційні можливості місцевих меджлісів, які в Сімферопольському й особливо у Бахчисарайському районі досить серйозні.

У представника УДАРу в 10-му окрузі цілком інший електорат – експерти

У кримському штабі УДАРу повідомили, що не зніматимуть своїх висуванців у цих округах. В окрузі № 2 після відмови Наримана Джелялова балотуватися, шанси Абібе Сидорової від Об’єднаної опозиції – не дуже високі, і залишалися б такими навіть, якби знявся й висуванець УДАРу. А от у 10-му окрузі – електорат Ахтема Чийгоза та ударівця Дмитра Вакуліна – зовсім різний і, як вважають експерти, не перейде один одному ні за яких обставин. На користь Чийгоза грає й те, що в цьому окрузі балотується понад 2 десятки кандидатів, причому, щонайменше, половина з них виступають з проросійських позицій і складають конкуренцію висуванцю Партії регіонів.

Кримські регіонали не коментують ситуацію, що виникла в окрузі № 10. У місцевому виборчому штабі лише заявили, що їхні висуванці в усіх кримських округах є фаворитами. Разом з тим, в окрузі № 2 кандидат від Партії регіонів два тижні тому неочікувано зняв свою кандидатуру. Місцева преса тоді писала, що одна з можливих причин – низький рівень популярності провладного кандидата.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG