Доступність посилання

ТОП новини

Церкви і Янукович поговорили про вибори і законодавчі новинки


Зустріч Президента з керівниками церков і релігійних організацій, Київ, 17 жовтня 2012 року
Зустріч Президента з керівниками церков і релігійних організацій, Київ, 17 жовтня 2012 року
Київ – Авторитет церкви не повинен використовуватися в політичній передвиборній боротьбі. Про це Президент Віктор Янукович заявив на зустрічі із представниками церков і релігійних організацій. Глава держави також запевнив, що докладатиме зусиль для гарантування рівних прав представникам усіх конфесій. У свою чергу, глави церков закликали Президента накласти вето на зміни до закону про свободу совісті.
Вдячний за зусилля, спрямовані на недопущення використання в політичній агітації авторитету церкви, її організаційних структур
Віктор Янукович

«Авторитет церкви повинен бути понад політичною доцільністю і залишатися тією вершиною, до якої прагнуть долучитися люди, як кажуть, з чистою душею. Я вдячний вам за зусилля, спрямовані на недопущення використання в політичній агітації авторитету церкви, її організаційних структур», – заявив Віктор Янукович.

Президент запевнив, що влада не втручатиметься в цей процес, і зокрема – в те, яким чином мас-медіа висвітлюють передвиборну діяльність. Як запевняє Віктор Янукович, тут «хто платить, той і замовляє музику».
Під час зустрічі Президента з керівниками церков і релігійних організацій, Київ, 17 жовтня 2012 року
Під час зустрічі Президента з керівниками церков і релігійних організацій, Київ, 17 жовтня 2012 року

Між біометричними паспортами і «пропагандою гомосексуалізму»

Також глава держави закликав церкви та релігійні організації зважено ставитися до запровадження біометричних паспортів, що є вимогою Євросоюзу для спрощення візового режиму. За його словами, противники закону поширюють чутки, ніби людям щось вживлятимуть у тіло, що не відповідає дійсності.

В інтерв’ю Радіо Свобода предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет схвально відгукнувся про зустріч.
Ми підняли питання, щоб Президент підписав постанову Верховної Ради про заборону пропаганди гомосексуалізму
Філарет

«Ми підняли питання, щоб Президент підписав постанову Верховної Ради про заборону пропаганди гомосексуалізму. Крім того, обговорили ще багато питань взаємовідносин церкви та держави. Ми дякували Президенту за те, що став частіше з нами зустрічатися», – розповідає він.

У свою чергу представники більшості церков звернулися до Президента із закликом накласти вето на зміни до закону про свободу совісті. За їхніми словами, автори законопроекту проігнорували позиції Всеукраїнської ради церков у цьому питанні. За словами патріарха Філарета, відповідне звернення до Президента «підписали усі, крім представника Московського патріархату».

За словами предстоятеля УПЦ Київського патріархату, в даному питанні у православних церков різне бачення того – чи треба надавати Церкві право юридичної особи.

Відбулася розмова по-суті – експерт

Релігієзнавець Андрій Юраш вважає, що під час зустрічі Президент відійшов від протокольно-формальних моментів на користь обговорення справді злободенних питань.

«Питання, у якому Президент задекларував більш проєвропейську позицію, хоч як це не дивно може звучати, порівняно із главами церков – це позиція щодо закону про так звану пропаганду гомосексуалізму. Більшість представників церков виступили за цей закон. Водночас, ветування його Президентом вимагають практично всі європейські структури», – зауважив експерт в інтерв’ю Радіо Свобода.

На думку Андрія Юраша, останнім часом українські церкви все більше дистанціюються від втручання в політику. Напередодні виборів провідні конфесії виступили зі зверненнями до своїх служителів із вимогою утриматися від агітації за політичні сили чи окремих кандидатів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG