Доступність посилання

ТОП новини

Працівники бюджетних сфер заявляють, що їх змушують голосувати за Партію регіонів


Дніпропетровськ – У Красногвардійському районі Дніпропетровська держслужбовці заявляють, що їх та їхніх родичів змушують голосувати за Партію регіонів. Співробітники територіального центру соціального обслуговування повідомили, що їх зобов’язали подати письмові заяви про підтримку партії на виборах і вказати персональні дані. Опозиція зажадала втручання правоохоронних органів. Між тим керівництво установи заперечує тиск на підлеглих, а в районній раді кажуть, що, можливо, люди «неправильно зрозуміли».

Працівниця територіального центру соціального обслуговування пільговиків Красногвардійського району боїться розкривати своє справжнє ім’я. Жінка, що назвалась Маргаритою, розповіла: у четвер вранці їх, півтора десятка працівників, зібрало керівництво закладу, примусивши написати розписки, що вони особисто та члени їхніх родин проголосують на виборах за Партію регіонів. Від соціальних працівників також вимагали вказати адреси та контакти їхніх близьких. У разі відмови погрожували звільненням. Співробітниця каже: через страх втратити роботу ті заяви понаписували.
Ми бюджетники – ми люди підневільні. Я знаю, що і на «швидкій» допомозі таке, і в школах. Бюджетники потрапили під прес

«Прийшло керівництво наше і принесло папери, щоб ми всі написали прізвище, ім’я, по-батькові, адресу, хто ще прописаний у квартирі і «голосую за Партію регіонів». Всі прописані в квартирі повинні теж проголосувати за Партію регіонів. Поставили перед вибором. Обіцяли великі неприємності. Ми бюджетники – ми люди підневільні. Це, певно, згори вказівка така прийшла. Написали всі, хто присутній був. Обурювались, вагались, але написали. Але що обурення, якщо таке розпорядження? Я знаю, що і на «швидкій» допомозі таке, і в школах. Бюджетники потрапили під прес», – розповіла Радіо Свобода працівник соціальної установи.

Бюджетники «не так зрозуміли»?

У територіальному центрі соціального обслуговування звинувачення в тиску на співробітників відкидають. Керівник закладу Тетяна Кашура запевнила Радіо Свобода: вона особисто на тій летючці не була, але переконана, що ніяких заяв з примусу там не писали. Про це каже і завідувач відділу обслуговування вдома терцентру Ольга Кирієнко, яка брала участь у зборах.
Цікавитись, за кого вони будуть віддавати голоси, ми не маємо права. Такого бути не могло
Ольга Кірієнко

«Такої ситуації у нас бути не могло. Єдине, що ми завжди кажемо: дівчата наші мають виконати свій обов’язок – піти на вибори. Цікавитись, за кого вони будуть віддавати голоси, ми не маємо права. Такого бути не могло», – сказала Радіо Свобода посадовець.

У районній раді, якій підпорядкована бюджетна установа, зазначають, що ніяких вказівок збирати заяви-зобов’язання не давали. Можливо, співробітники терцентру просто неправильно зрозуміли слова свого начальства.
Можливо, просто чиясь точка зору була висловлена
Ірина Ситник

«Може, у когось був певний настрій і не так зрозуміли сказане. Там, на території центру, розташована виборча дільниця, яка там взагалі може бути агітація? Агітацією вони взагалі не займаються. Я так сподіваюсь. Можливо, просто чиясь точка зору була висловлена», – сказала Радіо Свобода начальник управління соцзахисту районної ради Ірина Ситник.

Обурені соціальні працівники звернулись за допомогою до юристів громадської приймальні опозиції. Юрист приймальні Олексій Василенко вбачає в інциденті грубі порушення одразу кількох законів і вже підготував «заяву про злочин» до прокуратури.

«Виборцям гарантується вільне волевиявлення». Це стаття 51 Конституції. Закон України «Про вибори народних депутатів», стаття 5 – добровільність участі у виборах. І стаття 157 Кримінального Кодексу України – перешкоджання здійсненню громадянином свого виборчого права. Тут частина 3, яка передбачає термін обмеження волі від 2 до 5 років. Відбулось діяння, яке вимагає кримінальне покарання», – сказав у коментарі Радіо Свобода юрист.

Бюджетники можуть проголосувати наперекір – експерт

Між тим експерти зазначають: примус породжує спротив. Велика ймовірність, що на виборах дніпропетровські бюджетники проголосують всупереч вказівкам, вважає кандидат політичних наук Віктор Рябокляч, який займається вивченням громадської думки понад 10 років.

«Є такий тип виборця як «виборець-опортуніст». Він відчуває серйозний тиск з боку свого керівництва, яке проводить з ним певну «роботу». Зарплата бюджетника невелика, і виникає бажання зробити наперекір. Чим сильніший тиск, тим протилежнішим може бути результат», – вважає експерт.

У п’ятницю опозиційні фракції Дніпропетровської обласної ради зажадали від правоохоронців розслідувати факти тиску на бюджетників і покарати винних.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG