Доступність посилання

ТОП новини

Підпал Рейхстагу: для чого затримали Удальцова


Координатор російського руху «Лівий фронт» Сергій Удальцов
Координатор російського руху «Лівий фронт» Сергій Удальцов
Ситуація із затриманням одного з російських опозиціонерів, лідера «Лівого фронту» Сергія Удальцова і арештом його помічника цілком вписувалася б у тенденцію, що намітилася в Росії після перемоги Володимира Путіна на президентських виборах – спробу «розплати» з опозицією за багатотисячні мітинги на Болотної площі, якби не одна цікава обставина – використання телебачення як приводу для розслідування.

Варто нагадати, що Слідчий комітет Російської Федерації розпочав справу проти Удальцова після демонстрації на телеканалі НТВ вже другого фільму з серії «Анатомія протесту». Завдання пропагандистів каналу, який був колись символом незалежної журналістики, а сьогодні перетворився на символ ганьби, проста: скомпрометувати опозицію, знайти в її діяльності «західний слід», словом – зробити все те, чим займалися російські провладні пропагандисти після «кольорових революцій» в Україні або Грузії.

Однак завдання, поставлене перед журналістами НТВ під час підготовки ними «другої серії» свого одіозного проекту, виявилося значно цікавіше і підліше. Зазвичай російські спецслужби постачають пропагандистів потрібною для фабрики брехні інформацією, а ті вже, як можуть, пояснюють, чому той чи інший дисидент або опозиціонер потрапив під суд або в психушку. Так було в радянський час, так залишалося і в епоху Путіна.

Але тепер телеканал НТВ сам спрацював як спецслужба – отримав у невідомої людини «грузинської національності» відеозапис зустрічі Удальцова і його соратників із якоюсь іншою людиною «грузинської національності» – автори фільму стверджують, що це голова парламентського комітету Грузії з оборони і безпеки Гіві Таргамадзе, а на цій зустрічі, судячи з доданого до відео аудіозапису (журналісти їх змонтували), обговорювалася мало не «кольорова революція» в Росії. І відбувалося все це в Мінську – зайвий привід дорікнути президентові Білорусі Олександрові Лукашенку за те, що пускає до себе грузинів без віз і не стежить за російськими опозиціонерами, а ті під його носом обговорюють повалення Путіна… І ось цей-то монтаж і змусив Слідчий комітет, який нічого не знав про проведення таємничих консультацій – поки по телевізору не показали, – почати розслідування…

Дурня? Звинувачення болгарського комуніста Георгія Димитрова в підпалі рейхстагу теж спочатку здавалося нісенітницею. Та й захищати сталініста з чужої країни німецьке суспільство не дуже-то хотіло. На це робиться розрахунок і зараз: Удальцов і його товариші – ліві радикали, що з них взяти? Але точно так само, як підпал Рейхстагу і процес над Димитровим остаточно поставили крапку на німецькій демократії, провокація телеканалу НТВ, вдало підхоплена Слідчим комітетом, може поставити крапку на процесі пробудження російського суспільства. На це, власне, російська влада й розраховує.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG