Доступність посилання

ТОП новини

Римська Софія знову об’єднала українців


Паломники біля Святої Софії у Римі
Паломники біля Святої Софії у Римі
Кілька тисяч українців із різних країн світу зібрав минулого тижня відновлений храм Святої Софії у Римі на найбільшу всенародну прощу за межами України за роки незалежності. Для багатьох «українців в розсіянні сущих» це була не лише можливість помолитися в головному українському храмі поза Україною, але і зустрітися з рідними та друзями, розкиданими «по світах».

Леся з Рівного та її мати Людмила, яка нині живе у Мадриді, переконані, що зустрітися знову в урочистій атмосфері подячної служби у римському Соборі Святої Софії їм допоміг Святий дух. «Телефону не було, то Святий Дух нас з’єднав», – говорить одна з жінок.
Прочанки Людмила і її дочка Леся
Прочанки Людмила і її дочка Леся

Окрім прочан з України, до Рима приїхали представники української діаспори з Канади, США, Бразилії, Аргентини, країн Європи та з Австралії.

Всенародна проща до собору Святої Софії була присвячена відновленню головного українського храму поза Україною, римської Святої Софії, збудованої у 1969 році за проектом видатного митця Святослава Гординського. Тоді патріарх Йосип (Сліпий) та 17 українських єпископів, у присутності Папи Павла VІ, перенесли сюди із базиліки Святого Климента частину мощів цього святого. Нинішня реставрація храму була розпочата рік тому та завершена завдяки пожертвам греко-католиків із усього світу. Відновлення храму та 120-ліття з дня народження його будівничого, патріарха Йосипа і стало нагодою для прощі.

Храм Божої премудрості разом із Українським католицьким університетом із того часу почав «собирати всіх українців в розсіянні сущих», про що вирішив нагадати українцям всього світу новий глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Глава УГКЦ Свтослав (Шевчук)
Глава УГКЦ Свтослав (Шевчук)
«По-перше, ми хотіли, щоб люди побачили відновлений собор. А друге, я хотів би щоб сам дух патріарха оновився і в житті церкви, і в житті українського народу. Бо, на жаль, зараз українці в Україні та навіть за кордоном не знають дуже багато про спадщину патріарха Йосипа, не лише матеріальну, але також духовну, культурну, національну, і так само наукову. І це ще одна нагода, щоб ці люди цією спадщиною переповнилися. Ми бачимо, скільки людей приїхало з цілого світу, Святіший отець своє спеціальне слово до нас скерував, і, людськими мірками кажучи, мета є виконана. Але плоди цієї прощі ми побачимо тільки з часом, бо вони є Божими», – наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода глава УГКЦ.

Для багатьох українців паломництво було не лише духовною, але і значною естетичною подією, бо всі три великі служби супроводжував один із найкращих хорових колективів України – капела «Думка» під керівництвом диригента Євгена Савчука. А в окремому концерті, що входив до програми прощі, брав участь також і молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів» під керівництвом композитора Мирослава Скорика.

Українська служба у Ватикані

Літургія в Базиліці Святого Петра
Літургія в Базиліці Святого Петра
За словами прочан, найбільші їхні переживання були пов’язані з літургією на гробі священномученика Йосафата в головному храмі Католицької церкви – соборі Святого Петра у Ватикані.

«Сьогодні ми маємо унікальну можливість молитися у храмі, в якому під час Другого Ватиканського Собору патріарх Йосип (Сліпий) на весь світ заявив про свою Церкву-мученицю. Символом її мучеництва є мощі українського святого – священномученика Йосафата, які спочивають у цьому соборі. Тоді голос патріарха Йосипа був голосом вопіющого в пустині, що пророкував воскресіння нашої Церкви», – сказав у своїй проповіді під час Богослужіння ректор Українського католицького університету владика Борис (Гудзяк).

Паломництво до собору Святої Софії в Римі було ініціативою Синоду єпископів УГКЦ та включене до календаря Року віри, святкування якого розпочалося в Католицькій церкві 11 жовтня 2012 року.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG