Доступність посилання

ТОП новини

Держдума Росії проголосувала за розширення поняття державної зради


Державна дума Росії, нижня палата російського парламенту, схвалила сьогодні відразу в другому і в останньому читанні законопроект про зміни до Кримінального кодексу, який, зокрема, передбачає значно розширити статтю про державну зраду.

За документом, державною зрадою має стати також надання фінансової, матеріально-технічної, консультаційної та іншої допомоги іноземній державі, а також міжнародній чи іноземній організації, повідомляють російські засоби інформації.

Об’єктом злочину державної зради, крім зовнішньої безпеки Росії, має стати загалом її безпека, конституційний лад, територіальна й державна цілісність.

Нині державною зрадою в Росії вважається шпигунство чи видача державної таємниці або інше надання допомоги іноземній державі чи іноземній організації або їхнім представникам у здійсненні ворожої діяльності на шкоду зовнішній безпеці Росії.

Крім того, законопроект пропонує розширити і статтю Кримінального кодексу про розголошення державної таємниці і додати нову статтю, що стосується незаконного отримання даних, які становлять державну таємницю.

Критики заявляють, що таке розширення змісту дій, які вважатимуться злочином, мають на меті придушення вільнодумства в Росії. Прихильники Кремля кажуть, що йдеться, навпаки, про точніші формулювання, які усунуть можливість зловживати покаранням за зраду.

Законопроект подала до російського парламенту Федеральна служба безпеки. Оглядачі кажуть, що його майбутнє схвалення і в верхній палаті парламенту, Раді федерації, перед підписом президента Володимира Путіна не викликає сумнівів.
XS
SM
MD
LG