Доступність посилання

ТОП новини

Дебати Обами і Ромні мало що змінити в американських виборах


У Сполучених Штатах відбулися останні, треті публічні президентські дебати між Бараком Обамою, кандидатом від Демократичної партії, та Міттом Ромні, висунутим Республіканською партією. Цей диспут мало що змінив у передвиборних перегонах. До виборів залишається 13 днів, але одноосібного лідера у змаганні досі не виявили. Як показують опитування громадської думки, індекс популярності у суперників однаковий – по 47 відсотків.

Останні дебати було присвячено проблемам зовнішньої політики, хоча основний наголос у передвиборній кампанії пов’язаний з економічним станом країни. Щодо економіки, погляди кандидатів різняться доволі значно.

Ну, а у закордонних справах? Як вони бачать роль Америки у сучасному світі? – запитував учасників ведучий дебатів у Флориді Боб Шифер, журналіст телекомпанії CBS.

Справді, в економічних питаннях Барак Обама протистоїть Мітту Ромні по багатьох параметрах – податки, державна заборгованість, бюджетний дефіцит, паливна політика, роль уряду в житті суспільства тощо.

Разом з тим, щодо зовнішніх проблем їхні погляди часто-густо збігалися. Так було, наприклад, коли під час дебатів йшлося про ядерну іранську програму.

Обидва кандидати не виключають застосування сили, аби не дозволити іранській владі заволодіти атомною бомбою, і обидва вони надають перевагу економічному тискові, який руйнує іранську економіку з тим, щоб змусити Тегеран припинити ядерну програму.

«Щодо Ірану, то поки я є президентом Сполучених Штатів, Іран не заволодіє ядерною зброєю, – запевнив Барак Обама. – Ми організували потужну коаліцію і впровадили сильні санкції проти Ірану і це руйнує їхню економіку. Вартість їхньої валюти впала на 80 відсотків. Видобуток нафти нині на найнижчому рівні від часу війни з Іраком 20 років тому. Ми зробили це, бо ядерний Іран є загрозою нашій національній безпеці і загрозою національній безпеці Ізраїлю».

Обама додав, що йому приємно, що Ромні з ним погоджується.

Обопільна згода – диспут чи дует?

То що це було? – запитували критики дебатів. Змагання ідейних суперників чи приязна бесіда однодумців? Диспут чи дует?

Все ж таки – диспут. Обама наступав від самого початку. Він стверджував, що Ромні висловлює «хибні та небезпечні» погляди.

Мітт Ромні контратакував, доводячи, що президент Обама, замість обстоювати інтереси й вартості Америки, вибачався за американську політику минулих років у той час, коли у світі «піднімається хвиля хаосу».

У зв’язку з цим згадали Сирію, де у перебігу громадянської війни загинуло близько 30 тисяч мирних жителів.

«Коли президент казав, що ми у Сирії допомагаємо тим опозиційним силам, які будуть нашими друзями, то він видає бажане за дійсне», – зауважила Тіна Темпл-Рестон, оглядач нью-йоркської радіостанції WOR.

«Я не бачу, щоб наш вплив зростав у всьому світі, – наголосив Мітт Ромні. – Я бачу, як наш вплив зменшується, почасти тому, що президент нездатний дати собі ради з нашими економічними труднощами вдома».

Республіканський кандидат вбачає прямий зв’язок між економікою країни та її місцем у світі, і він наголосив про це у своїй прикінцевій заяві.

Разом з тим, загальна атмосфера дебатів у Флориді була значно спокійніша, без тієї гострої конфронтації, що мала місце під час минулих дебатів у Нью-Йорку. Спостерігачі пояснюють це тим, що Ромні відчуває поступове зміцнення своїх позицій перед виборами і не хоче, як то кажуть, розгойдувати човна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG