Доступність посилання

ТОП новини

Українцям обіцяють особливо точний екзит-пол щодо голосування


Київ – У день виборів попередні результати голосування оприлюднить і «Всеукраїнський телевізійний екзит-пол». Його автори – центр SOCIS та компанія TNS – наголошують на високій точності результатів дослідження та відмінній від інших методиці. Зокрема, під час опитування будуть враховуватись демографічні дані, наголошують вони. Експерти вважають, що подібна ініціатива позитивно вплине на розвиток медіа, попри те, що є для України новизною. Однак, на їхню думку, нині не всі громадяни можуть зрозуміти призначення подібних екзит-полів через те, що не зовсім розуміють саму методику.

Хто, за кого і коли голосуватиме на виборах? Яким є електорат тієї чи іншої партії? На ці та низку інших запитань 28 жовтня о 20:00 обіцяють дати відповіді соціологи центру SOCIS та компанії TNS. Для цього їхні представники у день виборів планують опитати на 614 дільницях близько 20 тисяч громадян по всій території України.

Окрім того, автори дослідження обіцяють: точність телевізійного екзит-полу має бути максимально високою. Похибка під час нинішнього голосування, за їхніми прогнозами, для загальноукраїнської картини виборів становитиме менше одного відсотка, а для її регіонального розрізу – не більше чотирьох.

«Ми відмовляємось від бюлетенів, бо в бюлетенях (методиці, яку між іншим, використовують наші колеги – Інститут демократичних ініціатив, КМІС та Центр Разумкова ), не фіксуються демографічні характеристики. Хоча ця методика теж є ефективною і якісною. Втім, на наш погляд, інформація про вік, стать та професію є важливою, адже може допомогти під час подальшого аналізу», – говорить директор центру SOCIS Микола Чурилов.

Результатами треба ділитися – Паніотто

А директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто наголошує, що демографічні показники під час проведення телевізійного екзит-полу враховуються не задля поліпшення його точності. Це насамперед впливає на цікавість результатів дослідження, якої потребують телеканали для своїх програм, зауважує експерт.

Водночас Володимир Паніотто радить іншим соціологам вносити результати подібних екзит-полів у спеціальний банк даних, як це уже багато років робить КМІС разом із Фондом демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва та Центром Разумкова.

«У нас за попередні екзит-поли усі наші дані доступні, а дані інших екзит-полів – ні. Було б дуже добре, якби інші свої дані теж надавали для аналізу для будь-якого і центру, і будь-якої людини і дослідників, які будуть його аналізувати», – каже експерт.

Екзит-поли потребують довіри – експерт

Екзит-поли на замовлення телеканалів – це поширена практика на Заході. Однак для України це чи не перший досвід, зауважує президент фундації «Суспільство» Тарас Петрів.
Важливо б було, щоб була якась наглядова рада, щоб воно було прозоро і підзвітно
Тарас Петрів

«У цьому дослідженні будуть використовуватися новітні методики. Важливо б було, щоб була якась наглядова рада, щоб воно було прозоро і підзвітно. Якщо ми не будемо розуміти і правдиво знати, як це відбувається, то грош ціна новітнім технологіям», – каже він.

Водночас Тарас Петрів наголошує, що використання подібних технологій може вплинути на подальший розвиток українських медіа.

«Всеукраїнський телевізійний екзит-пол» 2012 року – спільний проект центру SOCIS та компанії TNS із телеканалами «Інтер» та ICTV, які оприлюднять першими його результати у день голосування о 20:00 в ефірі своїх новинних випусків.
XS
SM
MD
LG