Доступність посилання

ТОП новини

Протигаз із перекриттям кисню людині замінює міліціонерам «детектор брехні»?


Дніпропетровськ – Двох братів, затриманих за резонансні злочини у Новомосковську, міліція катує, одягаючи на голову протигаз і перекриваючи доступ кисню. Про це заявляють їхні родичі та адвокат. У міліції факти тортур не підтверджують, але й не спростовують. Між тим правозахисники наголошують: такі випадки на Дніпропетровщині непоодинокі, але довести застосування слідчими незаконних методів дізнання дуже складно.

Ця історія розпочалась у квітні. У лісі поблизу Новомосковська на компанію відпочивальників напало троє невідомих, озброєних сокирою, ножем, палицею і пневматичним пістолетом. Після кривавої різанини у шпиталі опинилось троє молодих людей, нападники з місця події зникли. За звинуваченням у цьому злочині міліція арештувала кількох місцевих жителів, серед них і старшого з братів Полуєвих. Влітку, коли в тому ж районі повторився схожий злочин, але вже із жертвою, взяли під варту й молодшого Полуєва разом із приятелем.

За словами родичів затриманих, попри відсутність прямих доказів, хлопці й досі перебувають у слідчому ізоляторі, до них застосовують психологічний і фізичний тиск.

Протигаз як «детектор брехні»?

Адвокат Дмитро Прудовський повідомив, що до молодшого з братів – Віталія Полуєва – його допустили лише на 5 хвилин. Хлопець встиг розказати: що його катували, били та надягали протигаз, перекриваючи повітря, він кілька разів втрачав свідомість і зрештою підписав те, що вимагали, – зізнання. Потім у присутності адвоката він склав офіційну відмову.
У затриманого не тільки очі були червоні, а й навколо очей сантиметрів на три були червоні плями
Дмитро Прудовський

«У затриманого не тільки очі були червоні, а й навколо очей сантиметрів на три були червоні плями. Я просив допустити мене до проведення експертизи, але мене не допустили. Експерт підтвердив те, що повіки були червоні. Але він не дав висновку, чи могло це бути через те, що людині перекривали кисень. З моє точки зору, з боку слідства необ’єктивно й упереджено ведеться розслідування і грубо порушуються права мого підзахисного на захист», – розповів Радіо Свобода адвокат.

У тому, що справа сфабрикована, висловлює упевненість дружина Віталія Олена Полуєва. Того вечора, коли стався злочин, родина святкувала річницю весілля сестри, Віталій теж був там, і це підтверджують свідки, наголошує Олена. Вона каже, що її чоловіка арештували, бо він намагався довести, що його раніше заарештований брат – не винний.
Навіть самі протоколи написані так, ніби твори фантастики. Будь-який факт, який вони там наводять, ми можемо спростувати
Олена Полуєва

«Навіть самі протоколи написані так, ніби твори фантастики. Будь-який факт, який вони там наводять, ми можемо спростувати. Є підозра, що це пов’язано з тим, що мій чоловік став захисником свого брата, Олексія Полуєва, і вони хочуть, щоб він просто замовк», – розповіла Радіо Свобода дружина затриманого.

У міліції інформацію про тортури під час слідства не підтверджують, але й не спростовують. Наразі триває перевірка, повідомив Радіо Свобода речник головного управління МВС в області Олексій Щербатов.
Триває перевірка, якщо факти підтвердяться, будуть вжиті відповідні заходи реагування
Олексій Щербатов

«Триває перевірка, якщо факти підтвердяться, будуть вжиті відповідні заходи реагування. Але попередньо була проведена перевірка, після публікацій в інтернеті, факти не підтверджуються», – стверджує речник обласної міліції.

«Відпрацьовані методи»

Журналіст і правозахисник Сергій Довгаль зазначає, що випадки катувань в органах міліції на Дніпропетровщині непоодинокі: чого варта справа «павлоградсько-пологівського маніяка» Сергія Ткача, за злочини якого були покарані кілька невинних людей. Один із них Ігор Рижков, каже правозахисник, досі домагається покарати винних у фальшуванні справи проти нього. Фізичний і психологічний тиск з боку слідства у більшості випадків складно довести, вважає Довгаль.

«Це важко довести документально, бо у міліціонерів методи ці відпрацьовані. Тим паче, що тортури відбуваються в закритих приміщеннях, у слідчих ізоляторах, без свідків. Але ми вважаємо, що ці тортури призводять до зламаних доль людей, які засуджені бездоказово, безпідставно», – зазначив у розмові з Радіо Свобода Сергій Довгаль.

Тим часом у міліції повідомили: результати перевірки щодо Новомосковська стануть відомі наступного тижня.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG