Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині явка виборців буде меншою – експерти


Львів – Відеокамери, встановлені на дільницях, вплинуть на зменшення явки виборців на Львівщині, припускають експерти львівського Комітету виборців. Адже люди, які піддались підкупу, тобто взяли гроші чи продукти від кандидата, боятимуться, що камери зафіксують момент голосування. Останні дні до виборів вирізнялись на Львівщині масовим підкупом виборців.

У Комітет виборців повідомили, що окремі кандидати і партії пропонують людям від 100 до 500 гривень за голос, а деякі державні установи збирали від своїх працівників інформацію про те, на якій саме дільниці вони голосуватимуть і чи підуть взагалі на вибори.

Переважно кандидати чи партії підкуповують мешканців сільської місцевості, а саме цих людей і лякають відеокамери на дільниці, наголосила керівник львівської громадської організації «Комітет виборців» Оксана Дащаківська. Хоча, зрозуміло, у самій кабінці не буде відеоспостереження.

Камери лякають не тільки виборців, але й членів дільничних комісій, які видаватимуть бюлетені. Явка на цих виборах буде у нас суттєво нижчою
Оксана Дащаківська
«Камери лякають не тільки виборців, але й членів дільничних комісій, які видаватимуть бюлетені. Явка на цих виборах буде у нас суттєво нижчою. Чим ближче до виборів, тим більше фактів підкупу. Але я вірю, що наші виборці мудрі, що вони проголосують по совісті», – сподівається експерт.

Влада намагатиметься занизити рейтинг опозиції

Явка виборців на Львівщині буде меншою, ніж у попередні роки ще й тому, зауважують спостерігачі за виборчою кампанією, що не проголосують заробітчани. Люди боятимуться через встановлені камери на дільницях голосувати з чужим паспортом за тих, хто працює за кордоном.

Традиційно на Львівщині проголосує 70% -80% виборців, прогнозує політолог Юрій Шведа. За його словами, влада буде зацікавлена зменшити явку виборців в областях Західної України,щоб знизити рейтинг опозиції.

Влада буде зацікавлена створити некомфортні умови для голосування виборців, тобто тиснява, невеликі за розмірами дільниці
Юрій Шведа
«Влада буде зацікавлена створити некомфортні умови для голосування виборців, тобто тиснява, невеликі за розмірами дільниці, з огляду на те, що не комфортність відлякує виборця, який має громадянське достоїнство. На окремих дільницях визнаватимуть вибори недійсними, щоб понизити результат голосування в опозиції», – каже політолог.

Виборча кампанія, за оцінкам експертів, на Львівщині була бурхливою, але водночас незмістовною і нецікавою. Місцеві олігархи, які балотуються по мажоритарці, контролюють майже весь медійний ринок області. Хоча до виборів залишились лічені дні, але чимало виборців досі вагаються, кому віддати свій голос.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG