Доступність посилання

ТОП новини

Попередні результати виборів: протилежні висновки влади та опозиції


Київ – Партія регіонів заявляє про свою перемогу на чесних демократичних виборах. Мовляв, порушення на окремих дільницях не вплинули на загальний результат. Натомість об’єднана опозиція заявляє про масове вкидання бюлетенів вже після закінчення голосування і про те, що Центрвиборчком вчасно не повідомив про явку на виборах, що є грубим порушенням виборчого законодавства.

У штабі Партії Регіонів попередні результати виборів розцінили як свою перемогу. Про це заявив Микола Азаров, коментуючи результати екзит-полу, згідно з яким Партія Регіонів обігнала Батьківщину приблизно на 8%.

«Це краща відповідь тим, хто казав ніби наші люди розчаровані. Все це неправда», – наголосив прем’єр-міністр, коментуючи попередні результати.

Утім, Микола Азаров відмовився відповідати на запитання про те чи він залишатиметься на посаді глави Кабміну чи працюватиме в парламенті. Як зазначив згодом міністр інфраструктури Борис Колесников, ротації в уряді безумовно відбудуться, але остаточне слово в цьому питанні лишається за президентом.

«Регіони» кажуть про довіру, «Батьківщина» – про вкидання

За словами Бориса Колесникова, за мажоритарно-пропорційної системи великого значення не має – скільки набрала опозиція. Коментуючи результати голосування за партійними списками, він наголосив, що «третина українців, довіряють президентові».

Натомість в опозиції заявляють про те, що Центрвиборчком усупереч закону про парламентські вибори не повідомив вчасно про явку виборців. За даними «Батьківщини», в останні години та після закінчення голосування відбувалося масове вкидання бюлетенів у базових для Партії регіонів областях, насамперед – у Донецькій.

«Після того, як були зачинені дільниці, зростає явка. І в першу чергу я можу навести приклад Донецької області», – заявив перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.

Особливості перетікання опозиційного електорату

У після виборчу ніч опозиціонери звернули увагу на дані езкит-полів та попереднього підрахунку голосів, згідно з якими розрив між Партією регіонів та «Батьківщиною» становить близько 5% на користь партії влади. Утім, в «Батьківщині» також зазначають, що сумарно опозиційні політичні сили набрали більше, ніж провладні.

«Це дуже важливе свідчення того, що народ України підтримує все-таки опозицію, а не владу», – прокоментував попередні результати виборів Арсеній Яценюк.

Кажучи про несподіванки виборів спостерігачі наголошують на неочікувано високому результаті партії «Свобода» та меншому, ніж прогнозувалося перед виборами, результаті УДАРу Віталія Кличка.

За попередніми даними оприлюдненими ЦВК на мажоритарних округах, перевагу мають кандидати від Партії регіонів та самовисуванці. Експерти зазначають, що самовисуванці здебільшого лояльні до влади.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG