Доступність посилання

ТОП новини

Другий тур парламентських виборів у Литві: опозиція перемагає


Рига28 жовтня у Литві відбувся другий тур парламентських виборів у одномандатних округах. Голосувати прийшла тільки третина виборців. Попередні дані свідчать, що у Литві перемагає опозиція. Експерти вважають, що результати виборів матимуть важливі наслідки для політики країни стосовно співпраці з ЄС та розвитку атомної енергетики. У Литві діє змішана система виборів, за якою 71 депутата обирають в одномандатних округах і 70 – за списками.

У першому турі виборів за партійними списками, який відбувся 14 жовтня, було обрано 70 парламентаріїв. Більшість голосів виборців отримали дві ліві опозиційні партії: Партія праці і Соціал-демократична партія Литви; вони вже домолися створити коаліцію.

Наразі другий тур виборів до Сейму Литви відбувався у 67 одномандатних округах. Голосування не відбувалося у трьох округах, де члени Сейму були обрані у першому турі, а також ще в одному окрузі, де були анульовані результати першого туру.

Згідно з попередніми даними, у другому турі виборів більшість – 22 мандати Сейму – отримала Соціал-демократична партія Литви. Урядова партія «Союз Вітчизни – Християнські демократи» змагається за друге місце – у неї 21 мандат. Партія праці посідає третє місце – 11 мандатів. Остаточні результати виборів ЦВК оголосить лише ввечері 29 жовтня.

Екс-президент Литви Валдас Адамкус у перебігу голосування у другому турі заявив, що чекає від парламенту нового скликання ефективних рішень.

«Я сподіваюся, що новий Сейм дійсно зміниться, принесе більше мудрих, корисних та кращих проектів законів для усіх жителів Литви», – наголосив Валдас Адамкус.

Другий тур виборів у Литві стартував на тлі скандалу

Другий тур виборів у Литві стартував на тлі кримінального скандалу. За даними місцевих ЗМІ, з Національного кредитного союзу Литви вкрадено майже 5 мільйонів євро, які могли бути використані для фінансування однієї з партій, що бере участь у виборах. Служба розслідування фінансових злочинів Литви займається цієї справою.

Голова Центральної виборчої комісії Литви Зенонас Вайґаускас заявив, що справа про махінації може слугувати підставою для анулювання результатів голосування, якщо буде доведено, що ці кошти використані для підкупу виборців та дачі хабарів.

У Литві через підкуп виборців вже були анульовані результати першого туру виборів в Зарасайсько-Вісаґінському виборчому окрузі. Не пізніше ніж через півроку проведуть повторне голосування, а до цього у парламенті працюватиме 140 депутатів замість 141.

Наразі у перебігу другого туру виборів у Литві отримано понад 90 повідомлень про можливі порушення.

Експерти наголошують, що новий Сейм очікують важливі справи, насамперед, підготовка до головування Литви у Раді Європи з 1 липня наступного року та продовження енергетичних проектів, зокрема, ухвалення рішення щодо долі нової АЕС. На референдумі 14 жовтня більшість литовських виборців проголосувала проти її будівництва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG