Доступність посилання

ТОП новини

Порушення на виборах не були масовими – КВУ


Олександр Черненко, голова Комітету виборців України
Олександр Черненко, голова Комітету виборців України
Порушення під час голосування на парламентських виборах в Україні не мали масового та системного характеру, заявляє Комітет виборців України.

«Порушення виборчого законодавства під час підготовки та проведення голосування були зафіксовані в більшості регіонів України. Однак вони не мали масового й системного характеру», – йдеться в попередній оцінці КВУ голосування та підрахунку голосів на виборах 28 жовтня, оприлюдненій на сьогодні в Києві.

При цьому в звіті наголошується, що більший вплив мали порушення та недоліки на ранніх етапах виборчого процесу. Зокрема, під час утворення виборчих округів, формування виборчих комісій, проведення передвиборної агітації.

Як зазначають у КВУ, найпоширеніші недоліки – це переформатування складу виборчих комісій безпосередньо перед днем голосування, низька якість списків виборців, часті випадки підкупу виборців, які залишилися без належного реагування правоохоронних органів і могли вплинути на результат волевиявлення в деяких одномандатних округах.

Серед інших порушень – відсутність на деяких дільницях достатньої кількості виборчих бюлетенів, неправильне використання штампу «вибув» для внесення змін до бюлетенів і зловживання, пов’язані з голосуванням удома.

Водночас, як заявив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко, більшість порушень не вплине на результати виборів у багатомандатному виборчому окрузі, проте може вплинути на результати волевиявлення в деяких одномандатних округах.
XS
SM
MD
LG