Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відзначили 94-у річницю ЗУНР


Урочистою ходою громадськості від будинку обласної влади до будинку правосуддя розпочалися в четвер в Івано-Франківську урочистості на відзначення 94-ї річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки.

Пам’ятник діячам ЗУНР в Івано-Франківську
Пам’ятник діячам ЗУНР в Івано-Франківську
На площі біля пам’ятника діячам ЗУНР на вулиці Грюнвальдській відбулося урочисте віче за участю представників влади, місцевого самоврядування, політичних партій і громадських організацій, учнівської та студентської молоді, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

За словами прикарпатського краєзнавця Михайла Головатого, саме в цьому будинку, де тепер розташовані суд і прокуратура, у січні-травні 1919 року працював уряд ЗУНР, тут бували Симон Петлюра, Михайло Грушевський, Євген Коновалець, Євген Петрушевич, Кость Левицький.

Про особливе значення ЗУНР для державотворення говорив на вічі голова обласної ради Олександр Сич, наголосивши, що « вона найвище себе проявила зорганізованістю, впорядкованістю, структурованістю».

«Якщо для Східної України бідою стала внутрішня анархія і під її натиском впала Українська Народна Республіка, то Західно-Українська Народна Республіка зіткнулася з переважними силами сусіда – Польщі, який не хотів визнати нашої незалежності, і якби не це, вона була б хорошою, впорядкованою, структурованою українською державою», – сказав Олександр Сич.

Голова обласної ради, який обраний народним депутатом від ВО «Свобода» по Івано-Франківську, також провів паралелі з сьогоднішнім днем: «парламентські вибори показали, що галичанин стоїть на висоті свого завдання»; він переконаний, що «галичанин заслуговує, щоб йому поставили пам’ятник».
XS
SM
MD
LG