Доступність посилання

ТОП новини

Родичі онкохворих: «Боремось самостійно»


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині онкохворі лікуються в основному власним коштом. Родичі людей, яким лікарі поставили страшний діагноз, збиваються з ніг у пошуках грошей. Розповідають, що на хіміотерапію, яка має спинити ріст пухлини, частину препаратів в онкодиспансерах виділяють безкоштовно, а частину – приносять доброчинні організації. Однак на дорогі операції кошти треба збирати самим.

16-річна Марійка закінчує школу і мріє стати архітектором. Курси підготовки до вступу до вишу дівчинці довелось перервати. Після травми руки лікарі діагностували у неї онкологічне захворювання. Небагата родина вже збилась із ніг у пошуках коштів.

Тітка дівчинки Наталія розказує, що Марійка пройшла перший курс хіміотерапії. Усі дорогі препарати в дитячому онкодиспансері надавали безкоштовно, однак тепер ліки для підтримки організму до наступної хіміотерапії треба купувати самим. Лікарі також сказали вже збирати гроші на операцію. Скільки – поки не відомо, родина підозрює, що тисячі.

«Із хіміотерапією – так, держава допомогла, дитячий онкодиспансер надав частину препаратів, частину – волонтери. Але процес, який іде між блоками – це все за наші кошти. Які суми грошей, які витрати, поки сказати не можу, адже нам нещодавно цей «вирок» сказали. Виписали препарати для відновлення. Один препарат – 500 гривень. Ми його шукаємо, його немає в місті. Ми прості працівники, на звичайних роботах працюємо, були б бізнесменами, ніколи б не звернулись за допомогою», – розповіла Радіо Свобода тітка хворої дівчинки.

«Син має статус інваліда і отримує 1244 гривень пенсії. Це все»

Родичі 29-річного Єгора вартість лікування, що врятує йому життя, знають – 500 тисяч євро. У дитинстві він подолав онкологічне захворювання, а кілька років тому воно знову далось взнаки. Молодому чоловікові потрібна дуже складна операція, яку не роблять в Україні, – пересадка комплексу «серце-легеня».

Родина вже знайшла клініку в Берліні, а друзі Єгора та волонтери вже провели кілька доброчинних акцій, щоб зібрати кошти. Однак, каже мама Єгора Ірина, навряд чи цих коштів вистачить на поїздку до Німеччини. Родичі написали десятки листів в державні та комерційні структури з проханням допомогти, покладають надію й на Міністерство охорони здоров’я, каже мати.

«Ми написали всім – Президентові, Прем’єр-міністрові, керівникам банків, депутатам. Не отримали жодної позитивної відповіді. Два роки тому нашому співвітчизникові, киянину, була зроблена така операція, всю суму оплатило міністерство. Ми відправили листа міністерству майже місяць тому, однак я вчора дзвонила, він ще не дійшов до виконавця. Бюрократична машина дуже повільно крутиться. Нам сказали запастись терпінням і чекати. Нам хоч би половину виділили, а 250 тисяч, хай за довгий період, зібрали б. За всі 13 років він весь час приймав терапію. Всю терапію фінансуємо ми, батьки. Спочатку ми витрачали 100 гривень на місяць, потім 300, зараз у нас терапія – 8–10 тисяч гривень на місяць. Ці суми ніяк не компенсуються. Більше того, син має статус інваліда дитинства і отримує 1244 гривень пенсії. Це все. Тобто вся ця служба ніяка. Все, що ми робимо, – боремось самостійно. Мені 50 років, я працюю 365 днів на рік, без вихідних і свят», – розповіла Радіо Свобода мама хворого.

Офіційні дані

За офіційними даними з сайту обласної ради, у Дніпропетровській області злоякісні пухлини щороку виявляють у понад 11 тисяч людей, 7 тисяч осіб щороку помирають.

На інформаційний запит Радіо Свобода з профільного управління облдержадміністрації відповіли: цьогоріч із обласного бюджету на три онкодиспансери в області мають витратити понад 64 мільйони гривень, зокрема, на придбання медпрепаратів – майже 13 мільйонів.

«В середньому вартість 1 ліжко-дня складає на медикаменти 56,54 гривні, на продукти харчування – 13 гривень», – мовиться офіційному повідомленні.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG