Доступність посилання

ТОП новини

Pussy Riot: скандал навколо бренду


У Росії зріє новий конфлікт навколо панк-гурту Pussy Riot, членів якого засудили за виконання «панк-молитви» у головному храмі Росії. Адвокат гурту спростовує повідомлення про те, що його дружина намагається використовувати назву Pussy Riot у комерційних цілях. Раніше учасниця гурту Катерина Самуцевич, яку Московський міський суд звільнив з-під варти у жовтні, заявила, що виступає проти такого використання назви, наголошуючи, що гурт Pussy Riot – проект некомерційний.

Інформація про те, що оточення адвоката Марка Фейгіна має якісь плани щодо використання назви гурту Pussy Riot, з’явилася у виданні «Комерсант». Зокрема, повідомлялося, що кінокомпанія «Веб-біо», що належить дружині адвоката Наталії Харитоновій, подала заявку на реєстрацію бренду. Під маркою Pussy Riot збиралися випускати одяг, іграшки та відеоролики.

Ця позиція викликала обурення з боку однієї з учасниць панк-гурту Катерини Самуцевич, яка заявила, що комерціалізація Pussy Riot суперечить ідеології проекту.

Марк Фейгін в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що не має наміру якимось чином заробляти на назві групи. Адвокат пояснив, що молоді жінки – Надія Толоконникова, Марія Альохіна та Катерина Самуцевич – ще навесні попросили його подати заявку на реєстрацію бренду, що і було зроблено. Також він каже, що всередині групи є конфлікт навколо планів з її брендом, ціна якого, за оцінками, може сягати мільйона доларів.

«У квітні, коли дівчата ще сиділи (у слідчому ізоляторі), бренд нікого не цікавив, вони письмово попросили, у мене є папери, негайно зареєструвати бренд на першій-ліпшій компанії. Такою виявилася кінокомпанія моєї дружини, яка займається зйомками. Вона творча людина, закінчила ВДІК, кінорежисер. Ми це і зробили, але зареєструвати і подати заявку на бренд – це різні речі. Заявок подано десятки. Найголовніше, коли почався цей конфлікт між дівчатами, ми… остаточно і безповоротно відмовились займатись цим питання», – пояснив адвокат.

Катерина Самуцевич в інтерв’ю російській газеті «Коммерсант» заявила, що у неї не було можливості обговорювати з іншими учасницями панк-гурту питання про реєстрацію бренду, і своєї згоди на це вона не давала. Один із адвокатів звільненої учасниці Pussy Riot Сергій Бадамшин підтвердив, що спілкувався з Самуцевич із питань прав володіння і використання бренду, повідомляє «Коммерсант», проте деталі цієї розмови не відомі.

За слвоами Фейгіна, ідея комерційного використання бренду належить активістові арт-групи «Війна» і чоловікові засудженої Надії Толоконникової Петрові Верзілову. Верзілов коментарів не дає. Він написав у своєму мікроблозі Twitter, що перебуває в колонії в Мордовії, де відбуває покарання його дружина, і не може відповідати на телефонні дзвінки.

Поки сторони конфлікту обмінюються обвинуваченнями, бренд є доступним для використання. Чим, зокрема, користується співачка Мадонна, яка підтримала Pussy Riot під час концертів у Росії. Нині Мадонна продає футболки з логотипом Pussy Riot на своєму сайті.

Матеріал підготували Марія Щур та Claire Bigg і Наталія Джанполадова
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG