Доступність посилання

ТОП новини

Важке дитинство, цигарки і здорова старість


Агресивне ставлення з боку ровесників у дитинстві може призвести до серйозних наслідків стану здоров’я жертв такої поведінки у майбутньому житті (включно з загальними і ментальними проблемами, порушенням харчування, вживанням цигарок і алкоголю, тощо)

Таке дослідження провели учені Інституту жертв криміналу Х’юстонського університету в Америці. Результати цієї наукової праці були опубліковані в інтернет-ресурсі ScienceDaily.

Директор інституту Леана Буффард вважає усі можливі наслідки набагато серйознішими у загальному підриві здоров’я жертв агресії ровесників, ніж первісні поранення або травми. Учасники дослідження переконані, що саме розуміння довготривалих наслідків є дуже важливим як для жертв, так і для суспільства у визначенні заходів допомоги.

Учені зокрема пропонують створити низку спеціальних служб із ефективною програмою превентивних заходів, щоб запобігти насильству у підлітковому середовищі. Це може істотно зменшити витрати на лікування жертв агресії серед дітей, серйозні захворювання яких можуть проявитися пізніше в житті.

Дослідження базується на даних масового опитування молодих людей від 1980-го до 1984 року народження. Дев’ятнадцять відсотків опитаних зізналися, що вони були жертвами повторюваних агресій з боку ровесників.

Співавтор дослідження Марія Коппел не виключає, що у дітей як жертв агресивного обходження можуть розвиватися пізніше в житті і більш серйозні захворювання, включно з глибокими формами депресії та онкології.

********
Медична наука вже в минулому довела, що небезпечні наслідки куріння, як правило, заторкують не лише тих, хто вживає цигарки, а й їхніх дітей. Нове дослідження американських учених, опубліковане в журналі BMC Medicine, стверджує, що вживання нікотину може спричинити появу астми навіть в онуків. Тобто ризик куріння охоплює щонайменше три покоління.

********
Здоровий спосіб життя у середньому віці істотно підвищує шанси успішного здоров’я у глибокій старості. До здорового способу життя фахівці відносять комплекс таких явищ, як не вживання цигарок, помірковане вживання алкоголю, регулярні фізичні вправи і перевага в щоденному харчуванні фруктів та овочів. Учені вважають, що саме такий спосіб життя створює якомога триваліший ефект здоров’я аж до старості. Дослідження про це опубліковане в Canadian Medical Association Journal.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG