Доступність посилання

ТОП новини

Останки Арафата ексгумують наприкінці місяця – джерела


Важко хворий Ясир Арафат (ліворуч його дружина Суга) вирушає з Рамалли до Франції на лікування, з якого вже не повернеться, фото 2004 року
Важко хворий Ясир Арафат (ліворуч його дружина Суга) вирушає з Рамалли до Франції на лікування, з якого вже не повернеться, фото 2004 року
Західні і палестинські джерела дали сьогодні знати, що останки колишнього палестинського лідера Ясира Арафата мають ексгумувати 26 листопада, щоб дослідити їх щодо того, чи не був він отруєний.

Зокрема, неназваний західний дипломат, якого цитують агентства, сказав, що група швейцарських дослідників, одна з двох, які працюють над встановленням причин смерті Арафата, вже відвідала його могилу в місті Рамаллі на Західному березі Йордану і запланувала на 26 листопада ексгумацію тіла, щоб узяти зразки в присутності членів другої, французької групи.

Цю ж інформацію підтвердило й неназване палестинське джерело.

Швейцарська і французька групи працюють незалежно одна від одної на доручення вдови палестинського лідера Суги і Палестинської національної адміністрації. Кожна з цих груп критикує роботу іншої.

Дослідження почали після того, як швейцарські науковці виявили сліди підвищених кількостей полонію, високо радіоактивної і дуже отруйної для організму речовини, в одязі, яким, як стверджують, Арафат користувався в останні дні свого життя.

Ясир Арафат помер у військовому шпиталі у Франції в листопаді 2004 року, за словами французьких лікарів, від широкого інсульту через кілька тижнів після того, як його здоров’я різко погіршилося, і причини цього погіршення не змогли встановити точно.

Полоній був свого часу, як вважають, використаний для вбивства колишнього агента російських спецслужб Олександра Литвиненка – він помер у 2006 році в Лондоні, де отримав притулок, а потім і британське громадянство.
XS
SM
MD
LG