Доступність посилання

ТОП новини

Вирішальна битва за Україну попереду (європейська преса)


Прага – Європейські оглядачі констатують на сьогодні в Україні своєрідний стан політичного хаосу, коли остаточні результати парламентських виборів ще не встановлені, оголошено про перевибори в 5 округах, а порушення і тиск, як виглядає, не перешкодять стати переможцем партії Президента Віктора Януковича. Хоча, як зауважують деякі аналітики, акції опозиції, хоча й далекі від «майданних», все ж «позбавили Партію регіонів можливості формувати стійку більшість у Верховній Раді і перетворили позиції Президента Януковича на досить хиткі», що обіцяє вирішальну битву за визначення стратегічної орієнтації України на виборах 2015 року.

Лондонська Financial Times вважає, що перевибори у 5 мажоритарних округах, до яких закликала ЦВК, «ставлять під сумнів парламентські вибори в Україні», коли опозиція заявляє про обман і фальсифікації в більш як 14 округах. Лідери опозиції, як наголошує газета, переконані у «системному застосуванні обманних методів» на цих виборах, чим владі вдалося відібрати у опозиційних партій і блоків їхню перемогу. Міжнародні спостерігачі, яких цитує Financial Times, сумніваються у результатах парламентських виборів у приблизно 20 округах та в підозріло високій явці виборців на сході України. Представники фінансованої Заходом організації «Опора» кажуть, що «результати цих виборів більше відображають наміри й бажання багатих олігархів і чинної влади, ніж бажання самих виборців». У статті також йдеться про ймовірність збереження політичного похолодання між Брюсселем і Києвом після цих виборів.

Брюсельський оглядач Ендрю Ретман стверджує на сторінках EUObserver, що саміт Україна – ЄС на найвищому рівні «навряд чи можливий у цьому році». Експерт вважає, що такий прогноз випливає з останніх заяв очільників ЄС щодо України і їхнього невдоволення зволіканням із результатами парламентських перегонів, а також із відсутності прогресу в раніше наявних проблемах стосунків, включно з ув’язненням лідерів політичної опозиції. Хоча, як мовиться тут, міністри закордонних справ країн ЄС обговорять майбутнє угоди з Україною пізніше в листопаді. Хоча, як цитує брюссельське видання європейських дипломатів, які у своїй більшості сумніваються в доцільності підписання угоди цього року, відкладення такого саміту найвищого рівня пов’язане насамперед «зі все більш лихою славою Януковича». Дипломати також кажуть, що таке рукостискання відразу ж після виборів було б «сприйняте як схвалення ЄС влади Януковича, незважаючи на сумнівне проведення парламентських виборів».

Швейцарська Le Temps вважає, що в Україні «триває політичний хаос після парламентських виборів», коли остаточні результати ще не встановлені, а вже оголошено про перевибори в 5 мажоритарних округах. Влада Януковича, як зауважує видання зі Швейцарії, досягла можливості створити свою більшість у Верховній Раді разом із комуністами завдяки лише запровадженню мажоритарної системи виборів половини членів майбутнього парламенту. Газета також інформує, що сам Президент взяв паузу і дає можливість виправдовувати владу на цих перегонах прем’єр-міністрові Миколі Азарову, який стверджує, що «Партія регіонів не несе відповідальності за минулі інциденти на цих виборах». Видання також вважає, що вже ніщо не може поставити під сумнів перемогу партії Президента, однак критика і тиск з боку опозиції, на думку Le Temps, «є поганою ознакою для трьох наступних років, які стануть вирішальними перед битвою, що визначає стратегічну орієнтацію України, – президентськими виборами 2015 року».

Московська «Комерсант» стверджує, що хоча акції української опозиції останніх днів у Києві не свідчать про можливість нового «майданного» сценарію, та все ж вони «вже позбавили Партію регіонів, яка перемогла на цих виборах, можливості формувати стійку більшість у Верховній Раді і зробили нестійкими позиції Президента Віктора Януковича».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG