Доступність посилання

ТОП новини

У Черкаському університеті скорочують навчання, а канікули подовжують


Працювати у суботу – те ж саме, що не їсти по понеділках – студент ЧНУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Працювати у суботу те ж саме, що не їсти по понеділках – студент ЧНУ

Черкаси – У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького ущільнили навчальний процес. Цього семестру студенти навчатимуться на півмісяця менше, а навчальні години відпрацьовуватимуть на додаткових парах чи по суботах. Зате весь січень будуть канікули. У ректораті пояснюють: зміни до навчального графіку ввели, щоб заощадити матеріальні та енергетичні ресурси.
Такі зміни не входили в мої плани. Тому тепер я повинна «піднапружитися», щоб скласти сесію
Мар’яна Верховцева

Студентка 5-го курсу Маряна Верховцева – молода мама. Вже другий рік вона навчається за індивідуальним планом навчання. Ущільнення навчального процесу в університеті додало їй складнощів. «Такі зміни не входили в мої плани. Тому тепер я повинна «піднапружитися», щоб скласти сесію», – каже дівчина.

Усі студенти та викладачі тепер відпрацьовуватимуть заплановані навчальні години додатковими парами. У Навчально-науковому інституті української філології та соціальних комунікацій, приміром, бракує аудиторій для проведення додаткових пар. Тому окремі суботи там планують зробити робочими, розповідає заступник директора з навчальної роботи ННІ української філології та соціальних комунікацій Оксана Іванченко.

«На жаль, вийшло так, що весь план був зроблений ще до першого вересня. І от раптова ця зміна, звичайно, я вважаю, не могла позитивно позначитися на навчальному процесі. В окремі дні, в окремі суботи нам доведеться все-таки доставляти пари. Це, звичайно, буде не дві зміни і, можливо, не чотири пари, а менше. Але, на жаль, доведеться іти на такі заходи», – пояснює вона.

Натомість ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Анатолій Кузьмінський в ущільненні навчального процесу вбачає лише позитиви.
Буде певна економія, тому що багато корпусів, гуртожитків. Тепло надзвичайно дороге зараз. Будуть прикручені вентилі
Анатолій Кузьмінський

«Навчальний план виконується повністю, змінюється лише навчальний графік. Тут ніхто нічого не втрачає. Студент нічого не втрачає, він тільки виграє. Тому що державним студентам стипендія виплачується рівномірно, як і раніше. Викладачам зарплата виплачується, бо вони, як і студенти, у цей період відпрацюють години. Тобто тут я жодного негативу не бачу. А буде певна економія, тому що багато корпусів, гуртожитків. Тепло надзвичайно дороге зараз. Будуть прикручені вентилі», – запевняє Анатолій Кузьмінський.

У Черкаському національному університеті також запровадили економію матеріальних ресурсів. Зокрема, з 1 листопада скасовані усі надбавки та доплати викладачам.

Тривалі канікули: добре чи погано?

У зв’язку зі змінами навчального графіку у Черкаському національному університеті тривалість заліково-екзаменаційної сесії скоротилась до двох тижнів. Змінився і термін канікул: цього року студенти та викладачі відпочиватимуть трохи більше як місяць – від 28 грудня до 4 лютого. Протягом цього часу університет повністю закриють.
Інтенсивніше пройде екзаменаційна сесія – кілька днів на підготовку, а не 5–7, як було раніше. Але позитив у чому – всі свята діти проведуть зі своїми батьками
Оксана Драч

«Я так розумію, що інтенсивніше пройде екзаменаційна сесія – кілька днів на підготовку, а не 5–7, як було раніше. Але позитив у чому – всі свята діти проведуть зі своїми батьками. Якщо подивитися, то буде позитив і для викладачів – місяць цей можна буде витратити на навчально-наукову роботу», – каже завідувач кафедри історії та етнології України Черкаського національного університету Оксана Драч.

Натомість студенти, думкою яких поцікавилося Радіо Свобода, по-різному ставляться до тривалих канікул.

«Аж цілий місяць відпочинку – як для мене, це забагато. Мені вистачає одного-двох тижнів, щоб відпочити і про все забути. У звязку з цим нас усіх змушують відправлятися додому і не залишатися у Черкасах, у гуртожитку».

«Не настільки вже все й погано в тому плані, що нам сесію перенесли трошки раніше. Бо я знаю, що взимку в університеті дуже холодно, і минулого року я дуже сильно захворіла. По-моєму, два тижні канікул, які ми мали раніше, це не канікули, а за місяць ми зможемо нормально відсвяткувати Новий рік, відпочити, хтось, можливо, влаштується на роботу».

У ректораті Черкаського національного університету прогнозують, що нова система навчального процесу може стати традиційною.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG