Доступність посилання

ТОП новини

Уряд заблокував рахунки університетів – Ніколаєнко


Станіслав Ніколаєнко
Станіслав Ніколаєнко
Вищі навчальні заклади України відчувають гострий дефіцит коштів через недофінансування галузі і блокування казначейством їхніх власних рахунків. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода голова Громадської Ради освітян і науковців України, колишній міністр освіти Станіслав Ніколаєнко.

«З другої половини вересня казначейство заблокувало рахунки університетів та інших навчальних закладів. Навчальні заклади не можуть використовувати власні кошти, які вони отримують за платне навчання, оренду приміщень чи надання інших платних послуг. Ось приклад, два університети перерахували по півмільйона та півтора мільйона гривень й зараз мусять розплатитися за ремонти дахів й підготовку опалювального сезону. Але ці кошти для них заблоковані й їм нараховують штрафні санкції», – розповів голова громадської ради освітян.
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами Станіслава Ніколаєнка, така ситуація «на сході, заході й у центрі України». Виші не отримують грошей уже кілька місяців і не можуть заплатити за комунальні послуги і теплопостачання, а також розрахуватися за ремонти гуртожитків й інших приміщень.

Голова громадської ради освітян вважає, що причиною кризової ситуації з фінансуванням вишів є великий дефіцит бюджету. «Гроші забрали на вибори, а тепер навіть власні кошти університетів забирають на те, щоб покрити основні статті видатків – зарплати та стипендії», – сказав Ніколаєнко.

Міністерство освіти у відповіді на інформаційний запит Радіо Свобода не заперечило й не підтвердило інформацію про проблеми з фінансуванням вищих навчальних закладів, але наголосило, що самоврядність університетів дозволяє їм «визначати, яким чином буде виконано всі умови, щоб забезпечити виконання навчального процесу».
XS
SM
MD
LG