Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада: перезавантаження неможливе?


Київ – Опозиція в понеділок планує провести мітинг під стінами ЦВК, під час якого оголосить план подальших дій проти фальсифікацій на виборах. Зокрема, як зауважив один із опозиційних лідерів Анатолій Гриценко, на мітингу, ймовірно, оголосять результати переговорів зі «Свободою» та УДАРом щодо «обнулення» списків. Однак, за словами юристів, «обнулення» не передбачене чинним виборчим законом, а політологи прогнозують, що опозиційні партії підуть іншим шляхом і чинитимуть тиск на владу через вуличні акції.

«Батьківщина», УДАР і «Свобода» нині мають намір провести під стінами ЦВК мітинг проти фальсифікації виборів до Верховної Ради. Партії оголосять про спільні дії, зокрема, щодо можливості «обнулення» списків, заявив у суботу в ефірі «5-го каналу» один із опозиційних лідерів Анатолій Гриценко.

Прецедент був у 2007 році, коли більш ніж 150 народних депутатів із об’єднаних тоді фракцій БЮТ і «Нашої України» склали мандати, через що Президент тоді оголосив дострокові вибори Верховної Ради.

Однак сьогодні через зміни до законів механізму «обнулення» більше немає, зауважує експерт із виборчого законодавства Євген Радченко. За його словами, навіть якщо партійний з’їзд «обнулить» ці списки і буде хоч одна скарга на неправомірність рішення з’їзду, суд ухвалить відповідне рішення і списки «обнулені» не будуть. Є інший шлях: якщо депутати пройдуть у Раду, а потім відмовляться від мандатів, говорить юрист.

Потім за це складання мандатів повинна проголосувати більш ніж половина парламенту. Потім нові люди із хвоста списків мають зайти у парламент і повторити процедуру
Євген Радченко
«Потім за це складання мандатів повинна проголосувати більш ніж половина парламенту. Потім нові люди із хвоста списків мають зайти у парламент і повторити процедуру. З мажоритарниками ще складніше: якщо вони не набувають мандатів, проводяться проміжні вибори і рішення ухвалює ЦВК, а якщо набувають – процедура скасування їхніх повноважень точнісінько така сама, тобто для цього потрібно і рішення парламенту», – пояснює експерт.

Знову ж таки, наголошує Радченко, розпуск Верховної Ради – право Президента, а не його обов’язок.

Провести «обнулення» списків до кінця могла б хіба Тимошенко – політтехнолог

Єдиним позитивним наслідком імовірного «обнулення» списків для опозиції може бути тільки зменшення легітимності влади в очах електорату, вважає політолог Олександр Палій. Однак, на його думку, влада і так себе дискредитувала, тому опозиція може обирати інші методи впливу.

Влада стає більш вразливою для вуличного тиску через те, що її авторитет досягнув такої низької межі
Олександр Палій
«Влада стає більш вразливою для вуличного тиску через те, що її авторитет досягнув такої низької межі, що вже не відомо, що матиме більшу легітимність в очах суспільства: якийсь мітинг на вулиці чи нинішня влада з її прокуратурою та іншими органами», – зауважує політолог.

Довести ініціативу «обнулення» до кінця могла б хіба Юлія Тимошенко, якби була на свободі, вважає політтехнолог Тарас Березовець. За його словами, заяви про «обнулення» списків – спроба виправдатися перед виборцями, яка свідчить швидше про боротьбу за владу всередині опозиційного табору.

«Анатолій Гриценко агресивно веде боротьбу всередині опозиційного табору, кидаючи виклик формальному лідерові Арсенієві Яценюку. Ідея достатньо яскрава, тому Яценюк змушений на неї реагувати», – зазначає Березовець.

Тим часом провладні сили ймовірність перевиборів найближчим часом виключають. Голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов заявив минулого тижня, що на повторні вибори в України немає грошей.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG