Доступність посилання

ТОП новини

Ісламістський лідер у Єгипті закликав знищити Сфінкса і піраміди як «ідоли»


У Єгипті радикальний ісламістський діяч закликав знищити Великого сфінкса і піраміди в Ґізі, назвавши їх ідолами, неприпустимими за ісламу, повідомили сьогодні єгипетські засоби інформації.

За цими повідомленнями, Мурґан Салем аль-Ґогарі в телеінтерв’ю, яке вийшло в суботу на приватному єгипетському телеканалі Dream TV, при цьому послався на свій власний досвід перебування в лавах ісламістського руху «Талібан» в Афганістані, коли там знищили всесвітньо відомі доісламські зображення Будди в Баміяні.

Мурґан Салем аль-Ґогарі, який за свій радикалізм був двічі ув’язнений за попередньої влади Єгипту і вийшов із-за ґрат після скинення влади президента Хосні Мубарака, заявив при цьому, що знищувати «ідолів» наказував пророкові Магомету сам Аллах.

Ультраконсервативна салафістська течія ісламу накладає велику кількість релігійних обмежень і вимог. Ісламістський політичний блок салафістських партій став другим за кількістю здобутих мандатів у парламентських виборах у Єгипті кінця минулого – початку нинішнього року.

Представники інших течій ісламу нагадують, що «ідолом», із якими свого часу боровся пророк Магомет, насаджуючи свою релігію, може бути тільки об’єкт поклоніння; в той же час Великий сфінкс та піраміди в Ґізі не є такими об’єктами.
XS
SM
MD
LG