Доступність посилання

ТОП новини

У Генпрокуратурі ініціюють зміни до виборчого законодавства


Генеральний прокурор України Віктор Пшонка
Генеральний прокурор України Віктор Пшонка
Київ – Генеральна прокуратура України підготувала рекомендації щодо змін виборчого законодавства. Про це повідомив голова відомства Віктор Пшонка. Крім того, за його словами, Генпрокуратура вже шукає винних у фальсифікаціях на виборчому окрузі № 223. Тим часом у Комітеті виборців України заявили про фальшування результатів голосування і необхідність проведення перевиборів у 7 виборчих округах.

Залишаються неврегульованими 4 питання щодо виборчого законодавства, кажуть у Генпрокуратурі. Тут наголошують на відсутності механізму виконання Центральною виборчою комісією функцій окружної комісії із встановлення результатів голосування; нестачі важелів реагування комісій на порушення виборчого законодавства; невизначеності доступу до оригіналів виборчих документів для судів та правоохоронних органів; та на тому, що у законі немає критеріїв визнання голосування на окремих дільницях недійсними у зв'язку з перешкоджанням спостерігачам.

Генеральний прокурор Віктор Пшонка заявив, що направив Президенту Віктору Януковичу ці рекомендації щодо удосконалення виборчого законодавства. Також, за словами Пшонки, він поінформував голову держави про розслідування подій в окремих проблемних виборчих округах. Зокрема, у 223-му столичному окрузі, де порушено кримінальну справу за підробку виборчих документів, повідомив Генпрокурор.

В постанові про порушення кримінальної справи по 223-му виборчому округу є констатація, що 402 бюлетені мають відмітку одночасно навпроти двох кандидатів у народні депутати. Констатується це як навмисне підроблення
Віктор Пшонка
«В постанові про порушення кримінальної справи по 223-му виборчому округу є констатація, що 402 бюлетені мають відмітку одночасно навпроти двох кандидатів у народні депутати. Констатується це як навмисне підроблення. Хто у цьому винен, встановить розслідування», – сказав Пшонка.

Водночас Генеральний прокурор не зміг уточнити терміни завершення розслідування.

КВУ: результати голосування були сфальшовані у 7–8 округах

Тим часом у Комітеті виборців України заявляють, що результати голосування були сфальшовані не менше ніж у 7 округах. Там необхідно провести перевибори, заявив голова правління КВУ Олександр Черненко.

Було близько 20 проблемних округів, де відбувалося свідоме затягування підрахунку голосів, де ми фіксували брутальні порушення і не стільки на дільницях, як в ОВК
Олександр Черненко
«Було близько 20 проблемних округів, де відбувалося свідоме затягування підрахунку голосів, де ми фіксували брутальні порушення, і не стільки на дільницях, як в окружних виборчих комісіях. На половині з цих проблемних округів після довгих та затяжних боїв справедливість все ж перемогла. Але, за нашими оцінками, є 7–8 округів, де результати були сфальсифіковані», – сказав Черненко.

На думку Черненка, до списку округів, на яких планується провести перевибори, слід додати ще два округи у Вінницькій області – № 11 і № 14. Також Олександр Черненко заявив, що мішана система виборів себе дискредитувала, а застосування відеокамер не допомогло зробити вибори прозорішими. На його думку, «з самого початку було зрозуміло, що це авантюра».

На встановлення на виборчих дільницях систем відеоспостереження з держбюджету було виділено майже 1 мільярд гривень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG