Доступність посилання

ТОП новини

Усі паспорти для українців – у руках міграційної служби


Київ – В Україні з наступного року всі паспорти громадянам оформлятиме Державна міграційна служба. Процедура отримання паспорта не буде прив’язана до місця реєстрації, а вартість послуги знизять, зазначив очільник служби Микола Ковальчук. За його словами, відомство очікує на підписання Президентом закону про державний демографічний реєстр, оскільки воно займатиметься формуванням бази. Тим часом, кількість вимог ветувати закон зростає.

Закордонні паспорти від січня наступного року видаватиме Державна міграційна служба. І отримати паспорт можна буде в будь-якому українському місті, незалежно від реєстрації. Про це повідомив під час брифінгу у Кабінеті Міністрів голова міграційної служби Микола Ковальчук.

За його словами, чинні паспорти змінювати не буде потрібно, вони залишаться дійсними, аж поки не закінчиться їхній термін, і, ймовірно, знизиться вартість оформлення, за винятком додаткових зборів.

Окрім того, від серпня цього року міграційна служба займається також внутрішніми паспортами.

Як зауважив Микола Ковальчук, зараз вони очікують на підписання Президентом ухваленого у жовтні закону щодо єдиного демографічного реєстру, що передбачає видачу громадянам біометричних паспортів. Оскільки базу, власне, створюватиме міграційна служба на основі зібраних даних про людину від її народження, зауважує Ковальчук.
Можна аналізувати, куди хто пересувається, тобто говоримо про міграцію не тільки за кордон, а й всередині країни
Микола Ковальчук

«Можна таким чином аналізувати, куди хто пересувається, тобто говоримо про міграцію не тільки за кордон, а й всередині країни, – пояснює він. – Наприклад, якщо «оголюється» південь країни, то треба вживати заходів, щоб люди там жили, створювати відповідні умови. Державі цей механізм дуже потрібен».

Не треба, однак, боятися, що таким чином за громадянами будуть стежити, наголосив Ковальчук і додав, що відповідним службам це простіше робити через мобільні телефони.

Громадські організації просять Президента накласти вето ­– той мовчить

Із проханням ветувати закон про єдиний держреєстр до Віктора Януковича звернулись омбудсмен, церква, громадські ради при Мін’юсті і Держслужбі з питань захисту персональних даних, Інтернет-асоціація України та активісти низки інших громадських організацій.

Серед претензій до закону вони виокремлюють незручність для громадян: паспорт видається від народження, його треба буде міняти кожні десять років, і, відповідно, щоразу платити за оформлення документа. Окрім того, в Україні на сьогодні немає відповідного обладнання, щоб зчитувати інформацію із чипа, а на це також потрібні будуть гроші з бюджету.

Також насторожує відсутність чіткого переліку інформації, яка буде доступна державі, оскільки в реєстрі планують поєднати інформаційні системи різних відомств, зауважує директор програми «Верховенство права» міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов. За його словами, у Росії сьогодні є практика збирати інформацію про «екстремістськи налаштованих громадян», куди часто потрапляють громадські активісти і правозахисники, яким потім можуть обмежувати право щодо пересування і участі у мирних зібраннях.
Це дуже цікаве поєднання лобізму приватного бізнесу та інтересу держави збирати персональні дані
Роман Романов

В Україні «паспортна справа» має схожий присмак, говорить Романов, враховуючи, що виготовленням паспортів займатиметься одна структура. «Це дуже цікаве поєднання лобізму приватного бізнесу та інтересу держави збирати персональні дані, що відбувається під гаслом євроінтеграції», – зазначає він.

Президент Віктор Янукович наразі відповіді не дає. Понад місяць тому,10 жовтня, він заявив журналістам, що ухвалить рішення після консультації з експертами.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG