Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборна щедрість влади скінчилася, Україна сповзає у кризовий стан (європейська преса)


Прага – Європейські газети розмірковують над тим, що необхідно зробити для пожвавлення стосунків між ЄС та Україною. Чимало аналітиків пропонують Брюсселю підштовхувати владу в Києві до здійснення реформ, насамперед, у судочинстві України. Також лунають пропозиції стосовно того, щоб ЄС чітко і привселюдно озвучив тепер всі необхідні умови, які Київ має виконати для підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Низка газет у Європі інформує про доповідь комітету Ради Європи із запобігання тортурам про те, що українська міліція й надалі широко практикує різні форми брутального тиску на затриманих, включно з електрошокерами, удушенням поліетиленовими пакетами, підвішуванням за ноги. Газети також інформують, що в Києві через два тижні після виборів пішли нагору ціни на хліб, очікується подорожчання комунальних тарифів, що потягне зростання цін на всі товари й послуги.

Європейське видання EUObserver запитує, що буде далі з українсько-європейськими стосунками і яка доля очікує угоду між Києвом і Брюсселем щодо асоціації та зони вільної торгівлі, яку заморозили до парламентських виборів в Україні та виконання владою Президента Януковича інших умов ЄС. Експерти Ірина Солоненко з Європейського університету в німецькому Франкфурті-на-Одері та професор-лектор Києво-Могилянської академії Андреас Умланд вважають, що після виборів 28 жовтня до Верховної Ради «перспектива підписання найближчим часом угоди про асоціацію між Україною та ЄС виглядає примарною». Автори статті вважають, що ЄС має вдатися до конкретних кроків у активізації співпраці з Україною і насамперед «викласти чітко й зрозуміло в письмовому документі умови, які Україна повинна виконати для підписання угоди про асоціацію». Ці умови мають бути публічно доведені у вигляді звернення до українського суспільства і української еліти. Автори цієї публікації також вважають, що сам текст угоди має стати також публічним і відкритим для широкого обговорення. Вони пропонують ЄС активізувати процес лібералізації візового режиму для українців, підтримати український бізнес, активізувати роботу з українськими олігархами, частина з яких ведуть сумнівний бізнес на Заході. Автори цього аналізу перспектив взаємин ЄС із Україною вважають, що швидке й системне здійснення таких заходів дало б відчутні результати цих відносин упродовж наступних 3-5 років.

Московська «Независимая газета» вважає, що «Україна стоїть на порозі економічної кризи», коли передвиборна щедрість влади в Києві скінчилася й спостерігається зростання цін, насамперед, на хліб. Видання зауважує, що в Україні очікують також підвищення плати за комунальні послуги, газ, електроенергію, що потягне за собою системне зростання цін. Як інформує російська газета, цього тижня в Києві спалахнув скандал довкола підвищення ціни на хліб компанією «Київхліб», коли виробники хліба заявили, що не мають іншого виходу, як піднімати ціни. Також очікується впровадження нових комунальних тарифів, які призведуть до зростання оплати послуг на 40-50 відсотків. Ускладнюється також бюджетна ситуація в державі, зупинився прихід капіталів з-за кордону, зросло негативне сальдо зовнішньої торгівлі. Експерти зауважують, що ситуація в економці вже стала кризовою», – пише московське видання. Також не виключають, у разі відсутності прогресу на переговорах Києва з МВФ, «розворот влади у бік Москви».

Австрійська Der Standard інформує, що комітет Ради Європи із запобігання тортурам оприлюднив звіт, у якому попереджається про продовження міліцією в Україні широкої практики знущань над затриманими з допомогою електрошоку, удушення поліетиленовими пакетами, підвішування за ноги та інших форм тортур. У звіті також наголошено, що влада в Києві повинна вдатися до негайних заходів із покарання винних у тортурах та забезпечення затриманим в міліції чи ув’язненим належного медичного забезпечення. Тут йдеться також про проблему ув’язнення лідерів української опозиції та неналежне ставлення до них, зокрема, у плані лікування їхніх хвороб. Згаданий комітет Ради Європи вважає, що влада в Києві має вдатися до серйозних кроків впливу на правоохоронні органи з метою зменшення масштабів тортур над людьми.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG