Доступність посилання

ТОП новини

94-й округ: ВАСУ відмовився задовольнити позов «Батьківщини» до ЦВК


Вищий адміністративний суд України відмовився зобов’язати Центральну виборчу комісію врахувати понад 30 тисяч голосів виборців у 94-му окрузі (Київська область) при встановленні результатів виборів за партійними списками. Таке рішення за позовом ВО «Батьківщина» суд ухвалив сьогодні, повідомляє прес-служба цієї політичної сили.

Таким чином, Вищий адміністративний суд України відхилив позов «Батьківщини», яким представники опозиції вимагали визнати бездіяльність Центральної виборчої комісії і зобов’язати її встановити результати у 27 дільницях у багатомандатному окрузі.

За словами адвоката, представника ВО «Батьківщина» Ігоря Алексєєва, цим рішенням суд позбавив волевиявлення більше ніж 30 тисяч громадян.

«Цим рішення Україна остаточно втратила правосуддя. Оскільки ми сподівалися, що ВАСУ все таке стане на бік верховенства права і забезпечить захист інтересів громадян», – заявив Алексєєв.

Адвокат також наголосив, що у разі перевиборів у 94-му окрузі вони стосуватимуться лише одномандатного округу, а результати волевиявлення громадян за партійними списками «будуть втрачені».

«Ми вважаємо, що відсоток цих голосів міг би вплинути на результати, які отримали партії», – наголосив представник «Батьківщини».

Постанова ВАСУ набирає чинності з моменту її проголошення і не може бути оскаржена.

4 листопада ОВК № 94 оголосила переможцем виборів кандидата від Партії регіонів Тетяну Засуху.

В Об’єднаній опозиції «Батьківщина» заявили про фальсифікації, підкресливши, що «ОВК № 94 в порушення усіх процедур, без обговорення і навіть голосування склала підсумковий протокол, у який вписала перемогу Засухи, хоча на цьому окрузі з відривом у майже 10 тисяч голосів переміг представник «Батьківщини» Віктор Романюк».

За даними опозиції, також того дня члени ОВК № 94 «без проведення розгляду, без ухвалення скарг, без голосування визнали недійсним голосування в 27 ділянках округу, таким чином просто скасувавши волевиявлення близько 30 тисяч жителів області».

6 листопада ЦВК прийняла постанову про неможливість встановити результати голосування на виборах 28 жовтня і необхідність проведення повторних виборів у п’яти одномандатних округах, серед яких округ № 94 (Обухів, Київська область).
XS
SM
MD
LG