Доступність посилання

ТОП новини

Діабет спричиняє третину всіх смертей, але в Україні це не визнають


Міністерство охорони здоров’я до Міжнародного дня діабету прозвітувало, що держава вчасно та в належній кількості безкоштовно забезпечує хворих на діабет інсуліном та цукрознижувальними препаратами.

Як повідомила міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, цього року на потреби діабетиків передбачено понад півмільярда гривень.

Хворі ж на діабет скаржаться, що запроваджене з 2002 року централізоване забезпечення інсуліном позбавило їх права обирати препарат. Усі отримують інсулін, який виробляє український завод «Індар».

МОЗ запевняє, що вітчизняний інсулін якісний і відповідає усім міжнародним стандартам, однак прокуратура перевіряла підприємство за підозрою у розповсюдженні інсуліну з вичерпаним терміном придатності. У 2011 році Об’єднання організацій роботодавців медичної промисловості зверталося до Генпрокуратури стосовно «рейдерського захоплення заводу «Індар». Зараз завод «Індар» має вже нове керівництво.

Міжнародна діабетична асоціація України пропонує відмінити централізовану систему постачання інсуліном і повернути інсулінозалежним право обирати інсулін.

«Ми хочемо переконати уряд та парламент запровадити рецептурно-компенсаційну систему для хворих на цукровий діабет», – сказала Радіо Свобода президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмили Петренко.

В Україні на диспансерному обліку понад 1,25 мільйона хворих на діабет, із них 200 тисяч – інсулінозалежні, серед них – 8 тисяч дітей. Експерти ж кажуть про мінімум 2 мільйони хворих на діабет. Люди часто лікуються й помирають від інших захворювань, але їм ніхто не ставить діагноз «діабет».

Якщо цукру в організмі людини забагато й він не розщеплюється належним чином, людина стає дратівливою, падає зір, перестають заживати рани, починаються проблеми з серцево-судинною системою та іншими внутрішніми органами.

Щоб бути певним у тому, що діабету немає – треба перевіряти рівень глюкози у крові.

Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє про глобальну пандемію діабету у світі й попереджає, що саме діабет є причиною третини усіх смертей від хвороб. В Україні ж лікарі не записують діабет, як причину смерті, а пишуть те, до чого призвів діабет – серцево-судинну недостатність чи гангрену.


ми разом

14.11.2012
Хворі на діабет просять повернути рецептурну систему

В Україні хворі на діабет централізовано отримують інсулін та цукрознижувальні препарати з 2002 року далі
14.11.2012
Інсулінозалежні хворі не завжди отримують інсулін у повному обсязі

Лікарі ж запевняють – проблеми є лише у нещодавно «діагностованих» осіб далі
14.11.2012
В Україні менше хворих на діабет, ніж у Європі чи недорахували?

Діабет – хвороба розвинутих суспільств, де люди мало рухаються, харчуються фаст-фудом і переживають стреси далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG