Доступність посилання

ТОП новини

США: чи пов’язані буревії зі зміною клімату?


Нью-Йорк – Буревії, які трапилися у США впродовж останнього місяця, викликали серед американців дискусії щодо зміни клімату. Атлантичне узбережжя Америки ще ніколи не зазнавало таких масштабних руйнувань, як ті, що спричинив ураган «Сенді». Нині у США зміни клімату обговорюють не лише науковці, але й громадські та державні діячі.

Як показало найновіше соціологічне опитування, здійснене Інститутом Геллапа, 52 відсотки американців серйозно занепокоєні зміною клімату і вважають необхідним боротися з цим явищем.

Президент Барак Обама на своїй першій після виборі прес-конференції закликав до публічного обговорення проблеми зміни клімату.

«Ми не можемо віднести будь-яку погодну подію на рахунок зміни клімату, та нам відомо, що глобальна температура підвищується швидше, ніж передбачали ще 10 років тому, – зазначив Барак Обама. – Ми знаємо про велику кількість різких погодних подій тут, у Північній Америці, як також у глобальному масштабі. Я переконаний у реальності кліматичних змін під впливом людської поведінки та викидів вуглекислого газу. Ми зобов’язані перед майбутніми поколіннями щось зробити».

Шкідливі викиди – 9 мільйонів тонн щодня

Колишній віце-президент США Ал Ґор, відомий своєю діяльністю у сфері кліматичних змін і відзначений за це Нобелівською премією, сказав, що такі погодні катастрофи, як ураган «Сенді» та посуха на Середньому Заході, переконують американців, що не можна залишати цю проблему дітям та онукам.

Ми можемо ігнорувати це, ми можемо робити вигляд, що нічого такого нема, але це змінює навколишню реальність
Ал Ґор
«Ми викидаємо в атмосферу, ніби до каналізації, щодня по 9 мільйонів тонн забруднювальних речовин. Енергетично це все одно, що 400 тисяч хіросимських бомб. Це сприяє потеплінню, – наголосив Ал Ґор. – Це робить буревії потужнішими, посухи глибшими, повені – більш руйнівними… Ми можемо ігнорувати це, ми можемо робити вигляд, що нічого такого нема, але це змінює навколишню реальність».

За висловом Ґора, «погана енергія створює погану погоду». На конференції у Нью-Йорку, яка називалася «Проект погодної реальності» Гор наполягав на конкретних діях, але оглядачі висловлюють сумнів у реальності такого проекту з огляду на економічну реальність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG