Доступність посилання

ТОП новини

Законопроект про податок на обмін валют внесли до парламенту


Голова парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Віталій Хомутиннік вніс до Верховної Ради законопроект «Про внесення зміни до деяких законів України щодо операцій з іноземною валютою». Цей документ оприлюднений на сайті парламенту.

Законопроект, зокрема, передбачає встановити, що фізичні особи при здійсненні операцій з продажу іноземної валюти за готівкову гривню мають сплачувати збір до Пенсійного фонду України у розмірі 15 відсотків від суми операції. При цьому, звільняються від сплати збору наступні операції фізичних осіб:

- з продажу отриманої шляхом переказу з-за меж України іноземної валюти у сумі, що не перевищує у гривневому еквіваленті 150 тисяч гривень протягом календарного місяця;

- з продажу іноземної валюти, яка знімається фізичною особою зі свого вкладного(депозитного) рахунку. Валюта має бути покладена на вкладний(депозитний) рахунок принаймні за 30 днів до її зняття;

- з продажу іноземної валюти, яка отримана при виплаті купонного доходу і від продажу або погашення казначейських зобов’язань, облігацій внутрішньої державної позики, номінованих в іноземній валюті.

При цьому, звільнення від сплати збору буде відбуватися лише у випадку, коли належні громадянину суми в іноземній валюті будуть продані ним за готівкову гривню безпосередньо у момент отримання, мовиться в законопроекті.

«Законопроект підготовлено з метою покращити фінансовий стан Пенсійного фонду України, зменшити готівковий обіг іноземної валюти, збільшити обсяги безготівкових розрахунків і сприяти стабільності національної валюти України», – йдеться в пояснювальній записці до документа.

Минулого тижня про обговорення доцільності запровадження цієї норми повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Нацбанку Олена Щербакова.
XS
SM
MD
LG