Доступність посилання

ТОП новини

Колумбійські повстанці оголосили перемир’я на початку мирних переговорів


У Колумбії лівацьке збройне угруповання FARC оголосило в понеділок про одностороннє припинення своїх бойових дій на два місяці, до 20 січня. Про це повстанці заявили до початку мирних переговорів між ними і владою Колумбії у столиці Куби Гавані.

Ці переговори – вже четверта офіційна спроба примирення за останні два десятиліття.

Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос раніше заявляв, що виключає можливість оголосити припинення вогню на час нинішніх переговорів із організацією, яку і в самій Колумбії, і в ЄС, США і ще низці країн визнають за терористичну.

Марксистсько-леніністське збройне угруповання «Революційні збройні сили Колумбії» (FARC) є найбільшою повстанською організацією в Латинській Америці і воює з владою країни з 1964 року, внаслідок чого загинули десятки чи й сотні тисяч людей. Із кінця 1990-х до другої половини 2000-х років, у період найбільшого розмаху своєї діяльності, воно мало у своїх лавах до 20 тисяч бійців і разом зі спорідненими угрупованнями контролювало третину території Колумбії. Останніми роками воно зазнало низки серйозних поразок через наступ на нього урядових військ.
XS
SM
MD
LG