Доступність посилання

ТОП новини

Екс-прем’єра Хорватії засудили до 10 років ув’язнення за корупцію


Іво Санадер має повернути до держбюджету п’ять мільйонів євро
Іво Санадер має повернути до держбюджету п’ять мільйонів євро
Белград – Суд у Загребі засудив екс-голову уряду за отримання хабарів від закордонних компаній. Йдеться про події часу війни 1990-х років та періоду, коли він очолював виконавчу владу. Іво Санадер має повернути до держбюджету п’ять мільйонів євро.

Йдеться про перший вирок колишньому прем’єрові в Хорватії та в регіоні. Іво Санадера оголосили винним у тому, що він 1994 року отримав хабара від австрійського «Гіпо банку» на суму приблизно 500 тисяч євро. Санадер тоді був заступником міністра закордонних справ, і від згаданого банку взяв кредит для відбудови приміщень дипломатичних представництв Хорватії. Як винагороду автрійський банк отримав привілейований статус у молодій країні.

У другому випадку Санадер як голова уряду отримав 10 мільйонів євро від угорської компанії «Мол», котра стала власником більшості акцій хорватської нафтопереробної компанії «Іна». Прокуратура вимагала найвищого покарання, тобто 15 років ув’язнення.

Суддя Іван Турудич після винесення вироку наголосив, що суд брав до уваги лише ті факти, які затверджені в судовій залі. На думку оглядачів, він таким чином дав зрозуміти, що на суд не впливали хорватські або закордонні політичні чинники.

Негативний вплив на суспільну мораль і молоде покоління

Суддя, зокрема, відзначив моральний аспект справи. «Як чільний посадовець Республіки Хорватії своєю поведінкою Ви завдали шкоди не лише життєвим інтересам Хорватії. Ви завдали шкоди репутації країни в світі», – наголосив суддя.

Він додав, що Санадер своїми діями сприяв недовірі громадян до системи та демонстрував молодим людям, що не варто працювати, оскільки багатство можна здобути порушенням законів і моралі.

Санадер після смерті першого президента Хорватії Франьо Туджмана очолив його партію Хорватське демократичне об’єднання. Від 2003-го до 2009 року він був головою уряду й фактично найвпливовішою особою в державі. Влітку 2009 року, не пояснюючи причин, він подав у відставку, а коли його позбавили депутатської недоторканності – втік до Австрії. Там його заарештували й згодом видали Хорватії.

Кілька днів перед винесенням вироку Санадер заявив: «Я не зробив, згідно зі своїм сумлінням, нічого, що заслуговує покарання. Я керував хорватською владою та партією в найкращий можливий спосіб».

Проти засудженого порушені ще три кримінальні справи

Урядовці відмовляються коментувати вирок, зазначаючи, що Хорватія – правова держава та що засуджений має право подати апеляцію на рішення суду. Представники прокуратури висловили задоволення. Санадеру відразу після винесення вироку одягнули наручники й перевезли його до тюрми.

Європейська комісія оприлюднила заяву, в котрій мовиться: «Боротьба проти корупції є однією з підвалин верховенства права у всіх країнах. Хорватія зробила великий крок на цьому шляху, вона розбудувала стабільні правові рамки та інституції». Комісія заохочує Хорватію продовжити боротьбу проти корупції на всіх рівнях, включаючи й найвищий.

Процес над Санадером розпочався у листопаді минулого року. Суд заслухав 50 свідків і переглянув 6 тисяч сторінок документів. Проти Санадера порушені ще три кримінальні справи. У всіх мова йде про корупцію.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG